NOS: ‘Elke Nederlander keek minimaal vijf minuten Tour’

NOS: ‘Elke Nederlander keek minimaal vijf minuten Tour’

Geschreven door Daniël Schalk

[caption id="attachment_25212" align="alignleft" width="300"] Foto: NOS[/caption]

De Tour de France van dit jaar gaat de boeken in als de meest bekeken Tour van de afgelopen twintig jaar, dat heeft de NOS maandag laten weten. Gemiddeld trokken de live uitzendingen van de etappes in Nederland  1,1 miljoen kijkers. Studio Tour trok dagelijks gemiddeld 860.000 kijkers.

“In totaal werd De Tour de France op televisie gevolgd door ruim 10 miljoen Nederlanders, dat houdt in dat 66% van de bevolking minstens een keer gedurende minimaal vijf minuten achterelkaar keek naar de Tour bij de NOS op NPO 1”, laat de NOS, die De Tour dit jaar wederom uitzond, weten.

Het evenement was onder mannen iets populairder dan onder vrouwen. “71% bereik versus 62%”, aldus de omroep. Ewoud van Winsen, adjunct-hoofdredacteur NOS Sport, is tevreden met de cijfers van De Tour de France die televisiezender NPO 1 en de NOS dit jaar hebben behaald.

“In eerste instantie ben je altijd geneigd om de kwalificatie ‘goed’ te staven met cijfers. En wat dat betreft kunnen we alleen maar tevreden zijn”, zegt hij. Er ontstond een enorme hype rond de start in Utrecht, maar ook toen de Tour de grens overging, bleven de live uitzendingen van de etappes onvoorstelbaar goed scoren”, aldus de adjunct-hoofdredacteur van NOS Sport.

“En, ondanks enkele warme dagen en het vroege tijdstip, wisten de kijkers ook Studio Tour goed te vinden en te waarderen”, begint Van Winsen over Studio Tour. “Natuurlijk was er ook wel wat kritiek. Soms terecht, soms onterecht”, zegt hij over de kritiek van tv-kijkers die liever De Avondetappe met Mart Smeets hadden gehad.

Op zondag 5 juli brak de live-uitzending van de tweede etappe een kijkcijferrecord. Gemiddeld keken er die middag bijna 2 miljoen personen naar de bijna vijf uur durende uitzending. Nooit eerder deze eeuw - en vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse televisie - keken in ons land zoveel mensen naar een live-uitzending van de Tour de France.

Op het hoogtepunt (rond de finish) keken er heel even zelfs 3.110.000 Nederlanders naar het wielrennen. De afsluitende etappe van de Tour 2015 naar de Champs Elysées in Parijs kwam met een gemiddeld aantal kijkers van 1.930.000 nog heel dicht in de buurt van het nieuwe record.

En ook de etappe van zaterdag 25 juli naar Alpe d'Huez werd massaal bekeken met een gemiddelde van 1.878.000 kijkers en bezet daarmee de derde plaats in de lijst van meest bekeken Touruitzendingen ‘aller tijden’.