NOS komende zondag met Versaillesconcert

NOS komende zondag met Versaillesconcert

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De NOS zendt komende zondag een muzikaal herdenkingsprogramma ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog uit.

Met het Verdrag van Versailles werd officieel een einde gemaakt aan vier jaar van bloedige oorlogvoering. Op die historische plek bij Parijs gaf de Wiener Philharmoniker op 11 november een speciaal vredesconcert, met toepasselijke muziekstukken. Onder leiding van dirigent Franz Welser-Möst wordt in het programma vertolkt hoe de grote componisten het thema vrede behandelden in hun werk, van de Verlichting tot in de moderne tijd.

Zo wordt onder andere een concert van Ravel voor linkshandigen gespeeld, speciaal geschreven voor een Poolse pianist die in de oorlog zijn rechterarm was kwijtgeraakt. Ook op het programma: Die Zauberflöte van Mozart, de Dodenmars uit Wagners Götterdämmerung en het Agnus Deï uit de Missa Solemnis van Beethoven.  

Het concert is tot stand gekomen in samenwerking met de Franse en Duitse publieke omroepen France Télévisions and Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)

Zondag 18 november Versailles concert voor de vrede, 07.52-09.23 uur, NPO 1

Foto: NOS