Oscarnominatie voor documentaire Free Solo

Oscarnominatie voor documentaire Free Solo

Geschreven door Pieter Jongsma

Bioscoophit Free Solo maakt volgende maand tijdens de Academy Awards kans op een Oscar. Het is de eerste Oscarnominatie ooit voor een productie van National Geographic. De film is een van de vijf kanshebbers in de categorie Documentary Feature (lange documentaire), zo maakte de organisatie achter de Oscars zojuist in Los Angeles bekend.

In de documentaire Free Solo, die door de Nederlandse filmpers wordt omschreven als 'weergaloos' en 'zenuwslopend', beklimt bergwandklimmer Alex Honnold de ruim 900 meter hoge rotswand El Capitan in het Amerikaanse Yosemite Park.

Dit doet hij als eerste persoon ooit free solo, oftewel zonder touw. Zelfs de kleinste fout kan leiden tot een val met dodelijke afloop.

Na JANE vorig jaar, presenteert National Geographic met Free Solo opnieuw een veelgeprezen documentaire. Later dit jaar volgt Science Fair, over de gekte rond een wereldwijde wetenschapswedstrijd voor tieners. Free Solo is momenteel te zien in de Nederlandse bioscopen en wordt woensdag 20 maart om 21.00 uur uitgezonden op National Geographic.

Foto: National Geographic/Jimmy Chin