Martine Bijl: Het zonnetje op de buis

Martine Bijl: Het zonnetje op de buis

Geschreven door Sebastiaan Boers

Maandag 3 juni 2019 kwam er droevig nieuws naar buiten. Presentatrice en actrice Martine Bijl (71) is overladen. Ik moest echt even twee keer lezen toen ik het las. Misschien wel één van de geliefde presentatrices van de afgelopen jaren is er niet meer. Iedereen had het wel over haar, iedereen stond bij haar stil. Ik wil ook even stil staan bij Martine.

Martine ken ik vooral uit de tijd van de comedyserie, Het zonnetje in huis. Hier mocht ik voor opblijven in de jaren ’90. Ik heb echt genoten van Martine als Cath. Zij kreeg ineens haar schoonvader in huis. Dat leverde vaak hilarische momenten op. De twee konden elkaar niet luchten of zien, maar hielden stiekem toch van elkaar.

Wat heb ik vaak om Martine moeten lachen. Zij zette de rol zo goed neer, dat ik  daardoor echt van Nederlandse comedyseries ben gaan houden. Ik durf wel te zeggen dat Het zonnetje in huis één van favoriete comedyseries is. Helaas kwam er een einde aan Het zonnetje in huis en verloor ik Martine een beetje uit het oog.

Later maakte zij reclame voor Hak. Naar de reclames keek ik elke dag stiekem uit. Martine was echt een vrouw waar je naar wilde kijken. Ik weet niet wat het was, maar Martine had iets, iets bijzonders volgens mij. Want iedere keer zette zij weer een hele grappige reclamespot neer. Misschien aten wij daarom wel zo vaak groente van het merk Hak. Maar dat kan ook mijn verbeelding zijn.

Naast acteren kon Martine ook presenteren. Zij was het gezicht van het succesvolle programma van Omroep Max, Heel Holland Bakt. Ik heb het niet vanaf het begin gevolgd, maar later kon ik het bakprogramma meer dan waarderen. Martine en Heel Holland Bakt waren een gouden combinatie. Zij maakte het programma tot wat het nu is geworden; immens populair bij jong en oud. Zij wist mensen bij elkaar te brengen met haar geheel eigen stijl.

Het was dan vanavond ook even schrikken toen ik hoorde van haar overlijden. Een enorm geliefde vrouw is niet meer. Een zonnetje zal Martine voor altijd wel blijven. Ik denk dat iedereen met warme gevoelens aan haar terugdenkt. Van een zonnetje in de huiskamers tot een ster in de hemel. Ik denk dat ik voor veel mensen spreek dat ik haar zeker zal missen op de Nederlandse televisie.

Heel veel mensen hadden een stille wens; Martine zou terugkeren bij Heel Holland Bakt. Helaas is dat er nooit meer van gekomen. De presentatie werd overgenomen door haar goede vriend, André van Duin. In het begin was het nog een beetje onwennig, maar hij omarmde het populaire programma.

Lieve Martine, bedankt voor al het moois wat u op televisie en in het theater heeft gebracht. Ik denk met warme gevoelens aan u terug. Heel Holland zal u zeker gaan missen. Via deze weg wil ik alle nabestaanden heel veel sterkte wensen in deze moeilijke periode.

Foto: Wikimedia Commons