Recensie: Celebrity Call Centre

Recensie: Celebrity Call Centre

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Net nu je denkt dat je alles met Bekende Nederlanders (BN-ers) hebt gezien, heb je het goed mis. Na dansen met BN-ers, zingen met BN-ers, pottenpakken met BN-ers en naakt op een eiland met BN-ers komt er nu een versie bij: bellen met BN-ers. BNNVARA kwam zondagavond met een Nederlandse versie van Celebrity Call Centre.

Gewone Nederland met problemen kunnen vanaf nu bellen naar het belpanel met BN-ers. Zit je daar als kijker wel op te wachten? Ik moet heel erg aan het idee wennen. Hoe heeft BNNVARA deze BN-ers gevraagd? Hebben zij wel enige ervaring met het geven van advies? De ‘problemen’ van de bellers lopen nogal uitéén.

Wil BNNVARA nu echt mensen helpen, of het is puur en alleen amusement? Hier maak je natuurlijk geen grappen over. Een beetje scoren over de rug van mensen met problemen. Dat hoort niet echt thuis bij de publieke omroep. Zelfs SBS6 zou het nog niet eens uitzenden, laat staan RTL 5. Ik weet niet zo goed waarom ik vanavond gekeken heb. Misschien was ik toch een beetje nieuwsgierig. Ik ben enigszins teleurgesteld.

Iedere week trekt BNNVARA een nieuw blik vol BN-ers open. Dat mag dan een soort geluk bij ongeluk zijn. Ik hoef niet iedere week naar dezelfde BN-ers te kijken. Alleen ga ik wel elke week kijken? Daar kom ik later op terug, denk ik.

Weten de bellers wel dat zij naar de BN-ers bellen? Wat zouden zij ervan vinden om advies te krijgen van Ryanne van Dorst? Of van YouTube-sterren? Ik zou het zelf wel heel erg bijzonder vinden om een bekend persoon van televisie aan de telefoon te krijgen. Daarnaast zou ik wel willen weten hoe BNNVARA deze BN-ers gevraagd heeft?

Langzaam maar zeker bestaan programma’s alleen nog maar uit BN-ers. Waarom zitten er geen onbekende mensen die de telefoon opnemen, zoals bij De Noodcentrale (SBS6)? Waarom moeten er elke weer BN-ers gevraagd worden? Misschien nog wel belangrijker; waarom zeggen de BN-ers ja tegen dit programma? Worden ze er zelf beter van of willen ze gewoon dolgraag op televisie komen?

Mocht ik problemen hebben die ik wil delen, dan ga ik wel naar mijn huisarts. Of ik vraag vrienden om hulp. Maar ik zal niet snel de hulplijn naar de BN-ers bellen. Nee, ik vind het een rare manier van televisie maken. BNNVARA verdient hier geen punten mee bij mij. Sterker nog, ik snap niet dat BNNVARA dit programma überhaupt heeft gemaakt. Nou ja gemaakt, een eigen versie van gemaakt. Dit hoort niet thuis bij de publieke omroep.

Wat is Celebrity Call Centre nu eigenlijk? Is het amusement? Is het informatief? Word je er een ander mens van? Leer je hiervan? Nou op alle vragen is maar één antwoord mogelijk; nee. Maar wat het dan wel is weet ik ook niet. Ik kan dit programma niet plaatsen in een hokje. Het kan beter achter een gesloten deur blijven. Dan de deur op slot en de sleutel verstoppen.

Misschien vind ik dit wel het slechtste programma van 2019! Maar het jaar is pas net op de helft. Er komen nog zes maanden aan met vast meer nieuwe programma’s. Wie weet zit daar nog wat tussen wat slechter is. Maar ik denk dat er niets slechter is dan Celebrity Call Centre. Nee, ik raad dit programma dan ook zeker niet aan. Na één keer heb je het wel gezien en kun je eenvoudig zappen.

Voor wie het wél kan waarderen; Celebrity Call Centre is iedere zondagavond om 21.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Foto: Annemieke van der Togt