Tweede seizoen van De S.P.E.L. show gaat van start

Tweede seizoen van De S.P.E.L. show gaat van start

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Vanaf vanavond is Astrid Joosten weer te zien met haar taalquiz, De S.P.E.L. show. In deze taalquiz draait het allemaal op spelling, grammatica, spreekwoorden en algemene taalkennis. Iedere aflevering nemen drie Bekende Nederlanders het op tegen zessentwintig kandidaten in het publiek. Zij vertegenwoordigen allemaal een letter uit het Nederlandse alfabet.

In de eerste aflevering, die om 21.25 uur te zien is op NPO 1, nemen Klaas van Kruistum, Jörgen Raymann en Janouk Kelderman het tegen elkaar op. Van deze drie is er één winnaar. Na drie rondes wordt bekend welke van deze drie BN’ers het beste gespeeld heeft. Deze BN’er mag het dan opnemen tegen de beste kandidaat uit het alfabet.

Het is voor het eerst dat de BN’ers spelen voor een goed doel. Maar dat krijgt de BN’er alleen mee als hij ook daadwerkelijk de finale wint. In het eerste seizoen bleek dat soms nog best lastig te zijn. Want wat weet iedereen nu eigenlijk over de Nederlandse taal? Kent iedereen de spreekwoorden en gezegden bijvoorbeeld wel?

Volgende week nemen Johan Goossens, Sofie van den Enk en Ronald Giphart het tegen elkaar op. De week daarna zullen Jochem van Gelder, Peter Kwint en Stephanie Afrifa te zien zijn. Welke BN’er komt er als beste uit de bus? Wie heeft de meest kennis over de Nederlandse taal?

Verder komen ook Lucille Werner en Heleen van Rooyen langs. In welke aflevering zij te zien zijn is nog niet bekend gemaakt. De S.P.E.L. show is wel verhuisd van de donderdag naar de woensdagavond. De komende tien weten zit de kijker dus goed op de woensdagavond van NPO 1.

De taalquiz staat precies geprogrammeerd naast het succesvolle De Slimste Mens op NPO 2. Deze kennisquiz met een knipoog scoorde vorige week iedere dag meer dan één miljoen kijkers. Of Astrid ook een miljoen kijkers gaat scoren is nog even afwachten. Dat zal donderdag bekend gemaakt worden door Stichting Kijkonderzoek.

Het presenteren van quizzen is voor Astrid niet nieuws. Zo is zij al jaren de presentatrice van de hit 2 voor 12. Deze quiz is verhuisd van de donderdag naar de vrijdagavond. Dat leverde NPO 2 vaak een miljoenenpubliek op. Verder is zij bekend van haar consumentenprogramma, Kanniewaarzijn!

Voor iedereen die geen genoeg kan krijgen van De S.P.E.L.show is er goed nieuws. Via de website van BNNVARA, spelshow.bnnvara.nl kan de kijker zelf de taalquiz spelen. Op die manier kan de kijker zijn of haar eigen taalkennis een testen.

De S.P.E.L.show is iedere woensdagavond om 21.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. Je kunt De S.P.E.L.show terugkijken op Gids.tv.

Foto: Annemieke van der Togt