RTL pakt koppositie in VOD-race

RTL pakt koppositie in VOD-race

Geschreven door Pieter Jongsma

RTL Nederland (RTL) neemt de leiding in het Nederlandse video on demand (VOD) landschap door de overname van Videoland. Het allround media- & entertainment bedrijf en The Entertainment Group (TEG) maken vandaag bekend dat RTL 65% van de aandelen van TEG verwerft. Onder deze deal vallen de on demand activiteiten van Videoland. TEG blijft zelfstandig opereren in de on demand videomarkt.

Bert Habets, CEO RTL Nederland: “Deze overname is voor ons  een logische volgende stap in de ontwikkeling van ons on demand tv-aanbod. We zitten met RTL in een digitale transformatie. Het b-to-b verdienmodel gedreven door advertenties blijft voor RTL de belangrijkste bron van inkomsten. Tegelijkertijd zien we het b-to-c verdienmodel met betaaldiensten steeds harder groeien. Onze VOD en Ventures activiteiten zijn daar treffende voorbeelden van. In deze ontwikkeling zien we bovendien dat consumenten steeds bereidwilliger worden om voor het juiste aanbod te betalen. Daar spelen we met deze overname perfect op in."

Arno Otto, MD Digital van RTL Nederland, vervolgt: “Videoland is nu nog een pay-per-view dienst. Dit najaar nog komen we met het eerste all-you-can-watch abonnement van Nederland, waarbij de consument voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang krijgt tot films, premium series uit het buitenland en het beste van Nederlandse bodem. Onze intensieve investeringen in Nederlandse filmrechten en ook in de exploitatie van de rechten van onze Nederlandse en internationale series en programma’s betalen zich nu rechtstreeks aan de consument terug. Samen met ons VOD platform RTL XL is met deze overname ons aanbod ongeëvenaard op de Nederlandse markt."

Co Mast, Algemeen Directeur The Entertainment Group, reageert: “Videoland is al de nummer 1 speler in de markt en met de kracht van RTL willen we de solide basis van Videoland verder uitbouwen. We worden nu al sterk geassocieerd met thuisconsumptie en met deze deal kunnen we de library van Videoland, die geldt als de grootste van Nederland, verrijken met alle RTL-succesnummers van televisie en het rijke filmaanbod dat RTL de afgelopen jaren heeft opgebouwd.”

De vernieuwde on demand-videodienst met de RTL-content komt in september 2013 beschikbaar via Videoland.com. De abonnementsvorm volgt dit najaar.

Over The Entertainment Group
The Entertainment Group is een toonaangevende filmcontent-leverancier in de Benelux. Onder de merknamen Videoland en Movie MAX Online exploiteert TEG via de meest uiteenlopende devices en partners haar video on demand-aanbod. TEG heeft contracten met zowel independent als major studio's en is inmiddels de grootste aanbieder van online filmcontent in de Benelux.

Over RTL Nederland
Met een krachtig zenderportfolio, een toonaangevend nieuwsbedrijf en een toppositie in digitale media en op de entertainment markt, is RTL Nederland een van de meest vooraanstaande allround media- en entertainmentbedrijven van het land. Het bedrijf heeft met zijn zeven tv-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Lounge, RTL Crime en RTL Telekids het marktleiderschap op de Nederlandse televisiemarkt stevig in handen. De digitale activiteiten worden gekenmerkt door onder andere RTLXL.nl en Buienradar.nl, die er mede voor hebben gezorgd dat RTL een top 4 positie bekleedt in de digitale markt. Investeringstak RTL Ventures ontplooit activiteiten die ons direct in contact brengen met de consument. Met RTL Live Entertainment is het bedrijf actief op de entertainmentmarkt en bouwt het onder andere aan de doorvertaling van televisiemerken naar live entertainment. Al deze activiteiten samen, zorgen ervoor dat RTL miljoenen consumenten kan informeren en amuseren, overal en altijd.