Jochem Myjer: ‘Vissen maakt me helder’

Jochem Myjer: ‘Vissen maakt me helder’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Jochem Myjer is de drukste cabaretier van Nederland, maar als hij niet op het podium staat zoekt hij graag de rust op. Van 2007 tot 2010 toerde Myjer door het land met de voorstelling De Rust Zelve en dat sluit goed aan bij zijn hobby: vissen. Terwijl hij op het podium alles uit de kast haalt om het publiek een geweldige avond te geven, zit hij in zijn vrije tijd het liefste aan de waterkant.

Showbizznetwork.nl belicht de zij-projecten van bekende Nederlanders. Vandaag: Jochem Myjer.

‘Jochem Myjer komt over als een energieke cabaretier’, zo omschrijft Wikipedia de meest opgewekte cabaretier van Nederland. De komiek ging na zijn eindexamen op de middelbare school in Groningen biologie studeren, maar stopte na twee jaar om fulltime cabaretier te worden. In zijn derde theatershow Adéhadé noemde hij zichzelf een volwassene met ADHD, maar als hij niet op het podium staat zoekt hij het liefst met zijn hengel een mooi plekje aan het water op.

“Ik vind dat heerlijk, je bent direct in gevecht met de vis. Ik heb een vrij overzichtelijk leven: ik treed op, ik vis, ik schrijf kinderboeken en ik ben bij mijn kinderen”, zei hij een paar jaar geleden tegen Trouw. Voorafgaand aan een optreden gaat hij graag even vissen om zich rustig voor te bereiden. Vooral het water bij het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam is ideaal om de hengel uit te gooien. “Petje op, niemand die me herkent. Vanaf de waterkant zie ik de gasten het Luxor binnengaan. De schubben zitten nog net niet meer aan mijn handen als ik het podium op ga”, vertelde hij in 2016 in het AD.

‘Je bent even weg van de wereld’

Vissen is voor Jochem niet alleen een hobby, want in 2015 werd hij zelfs Nederlands kampioen snoekbaarsvissen op rivieren. Samen met zijn vismaat Willem Stolk won de cabaretier het Nederlands kampioenschap en dan komt er veel meer bij kijken dan het uitgooien van je hengel. “We hebben er veel tijd in gestoken en meerdere keren geoefend. Je moet het water goed kennen: de waterstand, de stroming, de getijden en de waterkleur”, vertelde Willem na het binnen hengelen van het kampioenschap. “Ik ben even de gelukkigste man van de wereld”, schreef Jochem op Twitter. 

Op het water is de populaire cabaretier de rust zelve. “Heel veel mensen denken dat we de hele tijd grapjes zitten te maken, maar dat is niet zo. Je kan een speld horen vallen. Je bent even weg van de wereld”, vertelde zijn vismaat toentertijd tegen Omroep West. Vissen is voor de cabaretier niet alleen een hobby, hij heeft er ook veel aan voor zijn theatershows. Tijdens het vissen kan Jochem even helemaal tot bezinking komen. Tegen het AD gaf hij toe: “Ik weet nu al dat ik straks een uur van mijn nieuwe show ga schrappen. Vissen maakt me helder.”