Harry Hondsmerk: ‘Wij hadden het niet breed, maar voor het Songfestival werd geld opzijgezet’

Harry Hondsmerk: ‘Wij hadden het niet breed, maar voor het Songfestival werd geld opzijgezet’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Een halve eeuw geleden raakte Harry Hondsmerk besmet met het Songfestival-virus. “Het is een passie geworden”, vertelt hij. Harry had het vroeger niet breed thuis, maar het Songfestival was altijd een bijzondere avond. Dat is altijd zo gebleven. De kers op de taart was de overwinning van Duncan Laurence. “Op het moment suprême ging het dak eraf in huize Hondsmerk.”

Songfestival Update interviewt elke week Songfestival-fans over hun eerste herinneringen aan het Songfestival, hun fan-schap én het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

“Het Eurovisie Songfestival zit in mijn DNA”, vertelt Harry Hondsmerk (61) uit Terneuzen. De Songfestival-fan is geboren in het jaar 1958, precies tussen twee Nederlandse overwinningen in. In 1957 won Corry Brokken namens Nederland met Net Als Toen en in 1959 werd Teddy Scholten uitgroepen tot winnaar met Een Beetje. “Ik ben er letterlijk groot mee geworden, 1.92 meter”, grapt hij. “Ik kijk er elk jaar weer naar uit, ik krijg er energie van. Het is een echte passie geworden.”

Lenny Kuhr

Harry is 11 jaar als hij voor de allereerste keer naar het Songfestival kijkt. Het is 1969, een legendarisch Songfestival-jaar. Lenny Kuhr wint namens Nederland, maar moet de prijs wel delen met nog drie landen. “Een fan was geboren”, blikt hij terug. Vanaf 1969 zit Harry elk jaar voor de buis, behalve in het andere legendarische Songfestival-jaar: 1975. “Ik was met schoolreisje mee naar Oostenrijk. Laat dat jaar Teach-In nu net winnen voor Nederland. Balen dat ik het gemist had. En terugkijken was in die tijd nog geen optie”, blikt hij 44 jaar later nog altijd teleurgesteld terug. 

Het Songfestival was vroeger altijd een speciale avond in huize Hondsmerk. “We gingen er echt voor zitten. Er kwamen hapjes en drankjes op tafel”, vertelt Harry. Zijn moeder haalde alles uit de kast om er een leuke avond van te maken. “Mijn vader is helaas al vroeg overleden. Er was daardoor niet zoveel te besteden, maar voor het Songfestival werd geld opzijgezet om lekkere hapjes en drankjes in huis te kunnen halen.” Elk jaar denkt Harry tijdens het Songfestival terug aan die tijd. “Ik zie het nu als eerbetoon aan mijn moeder”, vertelt hij. “Mijn lieve vrouw zorgt nu voor de hapjes en drankjes.”

Overwinning

Op 18 mei 2019 zat de woonkamer van Harry weer vol met vrienden en familie. Net als vroeger stonden er weer hapjes en drankjes op tafel. “Ik had onze gasten gevraagd de Nederlandse kleuren te dragen en onze bakker had gebakjes gemaakt met foto van Duncan erop”, vertelt Harry. Ook in Terneuzen was de spanning tijdens de puntentelling om de snijden. “Onze gasten geloofden niet meer dat wij het zouden halen, maar ik bleef maar zeggen dat het goed zou komen.” Harry had gelijk, want Duncan Laurence werd uitgeroepen tot winnaar. “Op het moment suprême ging het dak eraf in huize Hondsmerk, na 44 jaar hadden we eindelijk weer gewonnen. De champagnefles kon open!”

Over twee maanden hoopt Harry in Rotterdam Ahoy te zitten, om voor de tweede keer het Songfestival live mee te maken. Twee jaar geleden was hij erbij in Portugal. “Het was een droom die uitkwam, echt fantastisch”, blikt hij terug op de bijzondere ervaring. Toch zou Harry liever in Ahoy op het podium staan. “Mijn ultieme droom is om een hele goede singer-songwriter te zijn, zodat ik Nederland mag vertegenwoordigen en eerste kan worden. De werkelijkheid is dat als ik ga zingen, de zaal gegarandeerd leegloopt. Wat kan het leven soms hard zijn, maar ook heel mooi.”

Wij interviewen 10 grote Songfestival-fans. Eén van hen wordt door jullie uitgeroepen tot de allergrootste Songfestival-fan van Nederland! Stemmen kan door dit Facebook-bericht te liken. Het bericht met de meeste likes wint! Volgende week dinsdag verschijnt er weer een nieuw interview.