Toespraak koning op Woningsdag trekt 1,9 miljoen kijkers
Bron: Daniël Schalk

Toespraak koning op Woningsdag trekt 1,9 miljoen kijkers

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

De officiële start van Woningsdag met de toespraak van koning Willem-Alexander trok maandagochtend 1.867.000 kijkers op NPO 1. Koningsdag werd vanwege het coronavirus door heel Nederland thuis gevierd en daarom omgedoopt tot Woningsdag. Rond 10:00 uur vond de aftrap plaats en werd het Wilhelmus gespeeld door het Concertgebouworkest. Aansluitend hield de koning een korte toespraak.

Na de toespraak zond de NOS een alternatief Koningsdag-programma uit, dat in het teken stond van de hoogtepunten van voorgaande Koningsdagen. De terugblik trok 1,4 miljoen kijkers. 's Middags om 16:00 uur schakelde er nog eens 716.000 mensen in voor het nationale toost-moment, waarin de Oranjes een video-verbinding hadden met de rest van de familie. Ook prinses Beatrix feliciteerde via Zoom haar zoon.

Goedemorgen Nederland deed het in de ochtend ook al goed. Het nieuwsprogramma stond volledig in het teken van Koningsdag. In totaal keken hier zeker 678.000 mensen naar. Tijd voor MAX deed het ook erg goed. Om 17.00 uur zaten er 839.000 mensen klaar voor het laatste nieuws rondom Woningsdag. De dag werd om 19.00 uur door de NOS afgesloten met de hoogtepunten, waar 1,4 miljoen mensen voor inschakelde.

RTL4 had niet zo'n sterke avond. Chantal Janzen en Beau van Erven Doorns sloegen de handen in één. Zij kwamen vanuit huis met een speciaal Koningsdag-programma. Meteen na GTST waren zij live te zien. Zij kwamen samen uit op een matige 460.000 kijkers. Eva Jinek maakte het een beetje goed met een Koningsdag-special van Jinek. Haar talkshow kwam rond 22.00 uur uit op 769.000 kijkers. 

De commerciële zender kon het om half 9 niet winnen van haar concurrenten. NPO 1 zond een theatervoorstelling van Peter Pannekoek uit, goed voor 1,3 miljoen kijkers. Bij SBS6 deed Chateau Meiland het nog beter. Hier keken 1,5 miljoen mensen naar. Zelfs Veronica Inside scoorde meer kijkers van Chantal en Beau. De voetbaltalkshow van Veronica wist 595.000 kijkers te trekken, ruim 100.000 kijkers meer dan RTL4.