Throwback - ‘Alles is weg’ in huis Jan Smit: ‘Trots op de uitspraak’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In Throwback blikt Showbizznetwork.nl terug op spraakmakende showbizz-gebeurtenissen.

Het is vandaag alweer 11 jaar geleden dat Gerda Smit de legendarische woorden ‘Alles is weg!’ uitsprak in Shownieuws op SBS6. Voor het oog van 1,3 miljoen mensen deed de moeder van Jan Smit een boekje open over de breuk tussen haar zoon en Yolanthe Cabau van Kasbergen. In het interview met Evert Santegoeds haalde Gerda genadeloos uit naar Yolanthe, die verschillende spullen - ter waarde van minimaal een ton - uit het huis van haar ex-vriendje Jan had meegenomen.

‘Spreien, kandelaars, servetten…’

Yolanthe zou voor 25.000 euro aan spullen meenemen, maar volgens Gerda is het meer dan een ton aan spullen geworden. “Van kelder tot vliering, alles wat een beetje sfeer maakt is verdwenen”, stelde Gerda op 14 juli 2009 in Shownieuws. Echt álles was weg. “Spreien, kandelaars, servetten, handdoeken, zijden bloemen, kaasschaven, kerstballen”, somde de ex-schoonmoeder van Yolanthe op. “Alles is weg. Zelfs de konijnenbontjes op het bed heeft ze vervangen voor nep bont.”

‘Het was niet zomaar een uitspraak’

Terwijl de breuk tussen Jan en Yolanthe het gesprek van de dag was, kon de zanger wel lachen om zijn moeder. “Toen ik dat interview met mijn moeder voor het eerst op tv zag, moest ik er eigenlijk wel om lachen. Zo kende ik haar helemaal niet! Ze wilde namelijk nooit op tv”, vertelde Smit in 2010 in de Hitkrant. De zanger had zelfs grootse plannen met de uitspraak. “Ik heb wel eens gedacht om een liedje met die titel te maken, maar dat vond ik uiteindelijk toch te lullig voor haar”, aldus Jan. “Ik ben trots op de uitspraak ‘alles is weg’, want het was niet zomaar een uitspraak, maar ook een feit.”