Column: ‘Alternatieve editie Serious Request heeft hoog Glazen Huis-gehalte’
Bron: NPO 3FM

Column: ‘Alternatieve editie Serious Request heeft hoog Glazen Huis-gehalte’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Tradities zijn er om te koesteren, maar daar dachten ze bij radiozender 3FM net even anders over. Drie jaar geleden werd er besloten om het Glazen Huis voorgoed af te breken en de wandelschoenen aan te trekken voor een wandeltocht door het land. Ik vond het dapper van 3FM, vandaar dat ik het wel een kans wilde geven. Ik moet dan ook wel eerlijk bekennen dat ik The Lifeline niet vond tegenvallen. Het eerste jaar was nog even wennen, maar vorig jaar was het al vele malen beter.

Dit jaar is natuurlijk alles anders, zo ook Serious Request. Geen wandeltocht door het land, maar zes dj’s met elkaar in quarantaine om 24 uur per dag radio te maken vanaf vliegveld Twenthe terwijl zij op een loopband een symbolisch rondje om de wereld wandelen. Het doet in alles denken aan het Glazen Huis. Het heeft dezelfde sfeer, inclusief een toeloop van negatief geteste artiesten, aanstekelijke jingles die na twee dagen al voor geld werden aangevraagd, playback-acts van de dj’s, het veilen van huiskamerconcerten, een spontaan huisfeest op de zaterdagavond en een hele hoop confetti. Het enige wat nog ontbrak waren de vieze sapjes, máár het sapjesalarm is wel gerecycled. Als de dj’s stoppen met lopen op de loopband, dan gaan alle alarmbellen af. Het heeft een hoog Glazen Huis-gehalte.

En om het Glazen Huis-gevoel helemaal af te maken: er is niet één glazen huis, geen twee glazen huizen, maar zelfs drie! De drie dj-teams hebben in de gigantische hangar op vliegveld Twenthe namelijk hun eigen glazen huisje, dat zij zelf steeds ‘een soort Sesamstraat’ noemen. De huisjes hangen vol met camera’s, waardoor het ook nog eens een soort Big Brother-gevoel heeft. Ik zit hierdoor weer aan de livestream gekluisterd, want dit is een stuk leuker om naar te kijken dan een paar wandelende dj’s. Ik zou zeggen: stop met de wandeltocht door Nederland en sluit de dj’s volgend jaar gewoon weer op in de hangar op vliegveld Twenthe, wél inclusief loopband. Succes gegarandeerd!