Recensie: Marble Mania loopt nog niet bepaald op rolletjes
Bron: Talpa / William Rutten

Recensie: Marble Mania loopt nog niet bepaald op rolletjes

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

SBS6 kwam donderdagvond met een nieuw, verrassend, programma: Marble Mania. Een programma waarin knikkers de hoofdrol hebben. Maar zit je daar als kijker wel helemaal op te wachten? Nou om heel eerlijk te zijn: nee. Ik zit daar niet bepaald als kijker op te wachten. Het hele idee van knikkers op televisie is niet voor mij weggelegd. 

Om Marble Mania ‘kracht’ bij te zetten komen er Bekende Nederlanders (BN’ers) in voor. In de eerste aflevering stonden maar liefst drie voetballers centraal. Met commentaar van Jack van Gelder heb je echt het gevoel om in een voetbalwedstrijd te zitten. Gelukkig vindt Jack het wel leuk om te doen. Tenminste die indruk krijg ik. Of heeft hij het idee dat hij in een ander programma zit? Dat is mij nog niet helemaal duidelijk. 

Het hele idee van Marble Mania is mij ontschoten. Het is ronduit saai om naar rollende knikkers te gaan kijken. Na een paar minuten is de ‘spanning’ er wel een beetje vanaf. Eigenlijk is het een beetje kinderachtig. Ik kan de concentratie er niet bepaald bij houden. Ik rol snel van de bank, maar dan niet van het lachen. Ik word er eerder een beetje droevig van. 

Is het in de trend van ‘Lego Masters’? Denkt SBS nu echt ‘wat RTL kan, kunnen wij beter?’ Het idee is ergens ontstaan. Maar dat er niemand is geweest die dacht ‘leuk idee, maar niet op donderdagavond om 20.30 uur?’ Het idee om Marble Mania als familieprogramma neer te zetten is ergens wel een goed idee. Alleen of een familie hier lekker gezellig naar gaat kijken? Ik vraag het mij hardop af. 

Weten de BN’ers wel dat er camera’s aan staan? Ze gaan allemaal zo op in de knikkers. Zelf presentator Winston is helemaal gek op het rollende glas. Wie weet zit ik er helemaal naast. Misschien is hier wel een hele grote groep kijkers blij mee. Misschien worden die helemaal wild van de knikkers. Om vervolgens morgen massaal knikkers in te gaan slaan. Maar dat is wellicht een droom voor SBS6. 

Laten we niet op de zaken vooruitlopen. Dat ‘Lego Masters’ een succes werd, kwam mede doordat het een vermakelijk programma was om naar te kijken. Of Marble Mania diezelfde kant op gaat, is nog maar sterk de vraag. Knikkeren is echt seizoensgebonden. Je weet nooit welke kant de knikker op rolt. De berg oprollen gaat vrij lastig, dus is de kans vrij groot dat het snel naar beneden keldert. 

De spanning, waar Jack op doet hopen, is op sommige momenten lachwekkend. Hij zou Lachen om home video’s kunnen presenteren. Het is dan ook wel leuk geprobeerd om Jack te koppelen aan Marble Mania. Als iemand de boel spannend aan elkaar kan praten, dan Jack wel. Alleen bij mij heeft het niet gewerkt. 

Ik durf nu al met zekerheid te zeggen dat er voor Marble Mania geen plek is voor het recensie jaaroverzicht van 2021. Misschien is dit wel één van de slechtste programma’s van het nieuwe jaar. Maar ik leg de lat niet te hoog. De eerste maand is nog niet voorbij. Wie weet komen er nog wel slechtere programma’s aan. De tijd zal het gaan leren. 

Als ik SBS6 één tip mag geven dan zou ik Marble Mania op een ander tijdstip gaan uitzenden. Als het echt de bedoeling is om een familieprogramma te maken, zendt het dan uit op vrijdag of zaterdagavond. Alhoewel. Het ‘nieuwe’ weekendgevoel begint vaak al op donderdagavond.

Marble Mania is iedere donderdagavond om 20.30 uur te zien bij SBS6.