De kwartfinales van vandaag: met zekerheid een verrassing in de halve finale
Bron: Pixabay

De kwartfinales van vandaag: met zekerheid een verrassing in de halve finale

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Sinds gisteren is de eerste halve finale van het EK bekend. Spanje en Italië zijn de eerste twee landen die moeten uitvechten wie  het eerste finale ticket krijgt. Vandaag staat de tweede speeldag van de kwartfinales op de planning. Om 18:00 uur wordt in het Baku Olimpiya Stadium afgetrapt tussen Tsjechië en Denemarken en om 21:00 maken Oekraïne en Engeland zich op in Stadio Olympico in Rome. 

Tsjechië-Denemarken

Bij vrijwel geen van de kenners zal dit affiche in de voorspellingen voorkomen als kwartfinale. In de hoofdstad van Azerbeidzjan stoot een van deze verrassingen door naar de halve finales. Tsjechië wist zich als bete nummer drie in de groep met Engeland, Kroatië en Schotland te plaatsen voor achtste finale. Deze achtste finale kennen tot ons verdriet nog maar al te goed, want in deze wedstrijd wonnen de Tsjechen met 2-0 van Nederland. De Tsjechen hebben een sterk middenveld en met Patrick Schick een ware goalgetter in de gelederen. De Denen zijn favoriet in deze ontmoeting, maar zullen alle zeilen bij moeten zetten om daadwerkelijk een plek in de halve finale te bemachtigen. De Denen wisten een tweede plek in de poule te bereiken, ondanks het schamele aantal van drie punten. Ondanks het feit dat ze in de groepsfase niet altijd goed speelde konden ze van mensen op hun sympathie rekenen. In de eerste wedstrijd van dit EK tegen Finland viel bij de Denen hun sterspeler Christian Eriksen neer op het veld. De wedstrijd werd na flink wat oponthoud toch doorgespeeld, maar de Denen waren logischerwijs geen schim meer en verloren de openingswedstrijd. Doordat ook de tegenstanders de nodige punten lieten liggen werd Denemarken alsnog tweede met maar één overwinning. In de achtste finale liet Denemarken zien waar ze toe in staat waren en werd Wales met 4-0 verslagen. 

Voor beide ploegen is dit EK al meer dan geslaagd, maar allebei willen ze natuurlijk een halve finale bereiken. Voor de Denen zou het de derde keer zijn dat ze de halve finale halen. In 1984 werd deze prestatie gehaald en in 1992 wisten ze zelf het EK te winnen. Ook voor Tsjechië is het niet de eerste keer dat ze zo ver in het toernooi komen. In 1996 werden ze tweede nadat Duitsland in de finale te sterk was  en in 2004 in Portugal wisten ze tot de halve finale te geraken. Als Tsjecho-Slowakije wisten ze twee keer derde te worden in 1960 en 1980 en in 1976 mochten ze zelfs de overwinning van het toernooi toevoegen aan hun palmares. 

De wedstrijd Tsjechië-Denemarken is vanavond om 18:00 uur te zien op NPO 1. De voorbeschouwing van de NOS start om 17:15 uur. 

Oekraïne- Engeland

In Rome gaan Oekraïne en Engeland uitmaken wie de laatste halve finalist gaat worden. De Oekraïners kennen we nog, want Oranje wist in de eerste wedstrijd met 3-2 af te rekenen met de ploeg van Andriy Shevchenko. Oekraïne werd derde in de groep achter Nederland en Oostenrijk. Waar Nederland en Oostenrijk strandden in de achtste finales wist Oekraïne Zweden te verslaan met 2-1 en zo zijn zij als derde het verst gekomen dit toernooi. Voor deze clash zijn de Oekraïners wel de echte underdog, want door vele kenners wordt Engeland als een van kanshebbers gezien voor de titel. De Engelsen voelen altijd de druk en hebben altijd een selectie die mee moet doen voor de eindzege. Toch was er in de groepsfase genoeg kritiek op de ploeg vanaf het eiland. Engeland speelt dit toernooi zeer defensief, maar wist zich wel tot groepshoofd te kronen in de poule met Kroatië,Tsjechië en Schotland. Door het defensieve spel van de Britten wisten ze door te gaan zonder een goal te incasseren, maar het punt van kritiek is dat ze in deze ontmoetingen maar twee doelpunten konden bijschrijven. In de achtste finale wachtte de altijd beladen clash met Duitsland. In die wedstrijd rekende de ploeg van Gareth Southgate af met alle kritiek door met 2-0 van Duitsland te winnen. Ondanks het nog steeds defensieve spel, geeft de overwinning op de Duitsers de natie weer het volledige vertrouwen in The Three Lions. 

Engeland is de torenhoge favoriet in deze wedstrijd, maar Engeland heeft, ondanks de vele goede lichtingen, nog nooit een EK gewonnen. De Engelsen wisten alleen in 1966 het WK te winnen, maar mochten verder nooit een groot toernooi toevoegen aan de prijzenkast. Als Engeland wint van Oekraïne is het na 1996 pas de tweede keer dat ze de halve finale halen op een EK.  Voor Oekraïne kan dit EK al niet meer stuk. Het is pas het derde EK voor de Oekraïners en in de twee eerdere toernooien wisten ze nooit door de groepsfase te komen. Nu staan ze aan de rand om zich te plaatsen voor de halve finale. 

De wedstrijd Oekraïne-Engeland  is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1. De voorbeschouwing van de NOS start 20:30 uur. Op SBS6 begint de voorbeschouwing om 20:00 uur.