Voorbeschouwing: kraker op Wembley tussen Italië en Spanje
Bron: Pixabay

Voorbeschouwing: kraker op Wembley tussen Italië en Spanje

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Vanavond is het alweer tijd voor de eerste halve finale van het EK. In het Londense Wembley nemen Italië en Spanje het tegen elkaar op. De wedstrijd begint om. 21:00 uur en staat onder leiding van de Duitse arbiter Felix Brych. 

Voor de Italianen begon het EK goed door de eerste twee wedstrijden met 3-0 te winnen van zowel Zwitserland als Turkije. In de laatste wedstrijd begon de ploeg van Mancini met flink wat wijzigingen aan de wedstrijd tegen Wales. Ook die wedstrijd werd gewonnen, maar met veel minder goed voetbal en een schamele 1-0. In de achtste finale wachtte de wedstrijd tegen Oostenrijk. Waar de Italianen in de groepsfase leuk en attractief was de wedstrijd tegen de Oostenrijkers niet goed. Na 90 minuten kwamen de Italianen niet verder dan 0-0 en dus moest er een verlenging aan te pas komen. Deze verlenging verliep voor Italië beter dan de reguliere speeltijd en wist de wedstrijd met 2-1 winnend af te sluiten. In de kwartfinale werd he tijd voor een echte clash. Italië moest het opnemen tegen België. De Belgen waren volgens vele een van de favorieten om het toernooi te winnen. Italië was in een vermakelijke wedstrijd uiteindelijk met 2-1 te sterk voor de Rode Duivels en zo wist het team van Mancini zich te plaatsten voor de halve finale. 

In deze halve finale is Spanje de tegenstander. Voor de Spanjaarden verloopt het toernooi crescendo. De eerste twee wedstrijden wist Spanje niet te winnen en pas in de laatste groepswedstrijd werd de volgende ronde veilig gesteld. In de achtste finale werd Kroatië getroffen. In een van de leukste en meest doelpuntrijke wedstrijden tot nu toe wist Spanje na de verlenging Kroatië met 5-3 te verslaan. Ook in de kwartfinale tegen Zwitserland had Spanje aan 90 minuten niet genoeg om door te gaan. Spanje had alle moeite met de Zwitsers en werd door arbiter Michael Oliver in het zadel geholpen nadat Zwitserland met tien man kwam te staan na een zwaar bestrafte rode kaart voor Freuler. Ondanks de rode kaart moesten strafschoppen het verschil maken tussen beide ploegen. Waar Zwitserland tegen Frankrijk nog elke penalty onberispelijk binnen schoot, wisten ze er nu maar één te scoren. Spanje schoot er drie raak en ging door naar de halve finale. 

Voor beide ploegen is het de eerste keer sinds 2012 dat ze in de halve finale van het EK staan. Zowel Italië als Spanje wisten zich dat jaar te plaatsen voor de finale. In deze finale was Spanje met 4-0 te sterk. Een uitslag van dit kaliber wordt voor de wedstrijd van vanavond niet verwacht. Spanje en Italië zijn doorgaans erg aan elkaar gewaagd. In 25 ontmoetingen tussen beide landen wist Spanje 9 keer te winnen. Italië wist tegen Spanje 7 keer te winnen en het eindigde in 9 ontmoetingen in een gelijkspel. 

De wedstrijd Italië-Spanje  is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1. De voorbeschouwing van de NOS start 20:30 uur. Op SBS6 begint de voorbeschouwing om 20:00 uur.