Pover Oranje wint moeizaam van Letland
Bron: Showbizznetwork.nl

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Nederland heeft goede zaken gedaan in de strijd voor WK-kwalificatie. In een matig tot slecht duel wist Oranje met 1-0 te winnen van Letland door een doelpunt van Davy Klaassen. Door de overwinning en het gelijkspel tussen Turkije en Noorwegen heeft de ploeg van Van Gaal de koppositie in de poule verstevigd.

Van Gaal koos tegen Letland voor weinig verrassingen in de basiself. Guus Til was de vervanger van de geschorste vice-aanvoerder Wijnaldum. De Feyenoorder maakte daarmee zijn basisdebuut voor het Nederlands elftal nadat hij drie keer eerder mocht invallen bij Oranje. Verder koos de bondscoach voor Bijlow op doel en bestond de verdediging uit Dumfries, De Vrij, Van Dijk en Blind. Op het middenveld werd Til vergezeld door Frenkie de Jong en Davy Klaassen en bestond de voorhoede uit Berghuis, Memphis en Gakpo.

Al snel werd duidelijk dat het wedstrijdbeeld voornamelijk zal bestaan uit balbezit voor Oranje. Het Nederlands elftal zette de Letten onder druk en hadden vaak de bal zonder tot echt grote kansen te komen. In de 19e minuut kwam Nederland op voorsprong. Na een hoekschop van Memphis kon Davy Klaassen vrij inschieten en zette Oranje al vroeg op een 1-0 voorsprong. Na het doelpunt van Oranje kreeg Letland in een tijdsbestek van vijf minuten twee grote kansen  om de score meteen weer gelijk te trekken en maakte het de defensie van Oranje bij vlagen lastig. Na een half uur spelen kreeg Nederland weer de grip op de wedstrijd en werd het wedstrijdbeeld  weer zoals in de beginfase. Oranje had de bal en wisten een paar kleine mogelijkheden te creëren. Letland liet zich voornamelijk terugzakken en bouwde als het ware een muur, waar Oranje doorheen moest zien te komen. Het team van Van Gaal wist niet te imponeren en ging met de 1-0 voorsprong rusten.

Ook de tweede helft had Oranje het meeste balbezit en kregen onder andere Memphis en Gakpo mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. Na meer dan een uur spelen vond van Gaal het tijd voor verandering en liet hij Noa Lang debuteren. De buitenspeler van Club Brugge kwam in de ploeg voor Berghuis en Ryan Gravenberch verving Guus Til. De wissels mochten niet direct baten, want Oranje bleef in een laag tempo voetballen en wist een aantal kleine kansen te creëren. Een kwartier voor tijd besluit Van Gaal om Weghorst zijn eerste minuten onder zijn leiding te geven. Ook weghorst kan in gezapige duel geen potten breken. Op het eind moest Nederland alle zeilen bij zetten om puntverlies te voorkomen. Na een hoekschop en slecht uit verdedigen van Oranje brengt Justin Bijlow redding.

Nederland begon de avond als koploper in de groep met evenveel punten als Noorwegen. Noorwegen nam het vanavond op tegen de nummer drie van de groep, Turkije. De Noren hadden de nodige moeite met Turkije en kwamen niet verder dan een gelijkspel. Door de overwinning van Nederland  en het gelijkspel tussen Noorwegen en Turkije blijft Oranje koploper in de kwalificatiepoule. Nederland heeft nu 16 punten uit 7 wedstrijden. Noorwegen heeft nu twee punten minder dan Oranje en het gat met Turkije is nu zelfs vier punten. Maandagavond vervolgt Oranje zijn kwalificatiereeks in Rotterdam tegen Gibraltar.