Ajax uitgeschakeld door effectief Benfica
Bron: UEFA.com

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Ajax is er vanavond niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de kwartfinales van de Champions League. In de eigen Johan Cruijff Arena leidde de ploeg van Erik ten Hag een 0-1 nederlaag tegen Benfica waardoor de Amsterdammers zijn uitgeschakeld in het Miljardenbal.

Ten Hag koos tegen Benfica niet voor verrassingen. Op doel stond André Onana, die de afgelopen weken al de geblesseerde Pasveer vervangt. De achterhoede bestond uit Mazraoui, Timber, Martínez en Blind. Álvarez keerde, nadat hij de wedstrijd tegen Cambuur aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een blessure, terug op het middenveld van de Amsterdammers. Het middenveld werd gecomplementeerd door Steven Berghuis en Ryan Gravenberch. Tadic, Haller en Antony vormde tegen Benfica de voorste linie.

Ajax begon goed aan de wedstrijd en creëerde in de eerste vijf minuten de nodige kansen. In zevende minuut van het duel wist Ajax voor het eerst in deze wedstrijd het net te vinden, maar de treffer van Haller werd vanwege buitenspel afgekeurd door de scheidsrechter. Wanneer Ajax de bal verloor veroverde zij de bal snel terug en bleven daardoor de meest dreigende ploeg wat resulteerde in mogelijkheden voor onder anderen Antony, Álvarez en Berghuis. Ondanks de druk en constante dreiging van Ajax levert dat de Amsterdammers niet hele grote kansen op en hoefde de Griekse keeper van Benfica, Vlachodimos, weinig bijzondere reddingen te verrichten om zijn doel schoon te houden. Ondanks dat Ajax de eerste helft domineerde wisten ze zich niet te belonen en gingen Ajax en Benfica de rust in met een 0-0 ruststand.

Na de pauze begon Ajax zoals het de eerste helft eindigde met de druk naar voren, maar Ajax werd slordiger en de Portugezen waren vaker dan voor de rust op de helft van de Amsterdammers te vinden en kwamen tot een paar spaarzame kansjes waar oud-Ajacied Jan Vertonghen met een kopbal voor de meeste dreiging zorgde. Hoewel Ajax meer kansen creëerde dan Benfica, waren het toch de Portugezen die in de 77e minuut op voorsprong kwamen. Na een goede vrije trap van Grimaldo net buiten het zestienmetergebied zat Onana mis en kon Darwin Núñez de bal inkoppen. Na de voorsprong van Benfica lag de wedstrijd voornamelijk stil door kleine overtredingen en blessuregevallen. De voorsprong gaf Benfica niet meer uit handen en daarmee schakelde zij Ajax uit in de Champions League.