Het Perfecte Plaatje: Stiekem gehoopt op andere winnaar
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Stiekem gehoopt op andere winnaar

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra Groenescheij van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Vanavond de finale van het perfecte plaatje in Argentinië en wat was het spannend. De fotografen hebben weer top resultaten weggezet en wat heb ik genoten van deze aflevering.

De eerste opdracht

De eerste opdracht was een fashion opdracht en wat vond ik het fijn om te zien, dat ze allemaal echt gelijke kansen hadden. Allemaal een heel mooi en ervaren model met complimenterende kleding en de modellen mochten een fotograaf kiezen in plaats van andersom.

Logisch, want op deze manier had geen enkele fotograaf een voordeel ten opzichte van een ander, maar het voelde wel een beetje als de gymklas vroeger. Ik bedoel, lootjes trekken had ook prima gekund.

Het rijtuig dat Jochem had gezien paste perfect qua kleuren bij de kleding van het model en het model werkte aan alle kanten perfect mee. Wat me op viel was een stukje in het jury commentaar over de vervorming van de gekozen lens, echter mis ik hierin het stukje nabewerking.

In de meest bekende nabewerkingsprogramma’s kun je dit achteraf nog corrigeren, dus ik vraag me af of hier ook aandacht aan is besteed. Maurice koos verassend voor een andere foto dan degene waar hij zo enthousiast over was tijdens het fotograferen, maar mooi om te zien dat hij hier voor zijn gevoel koos.

Bij Thomas gaven de juryleden als commentaar dat er te veel kleur aanwezig was in de foto, iets wat Thomas ook in de nabewerking had kunnen aanpassen. Jammer dat hij niet goed heeft gelet op de kleding van het model, dit was terecht een reden voor de juryleden om in deze fase van de wedstrijd commentaar op te hebben.

Al moet ik wel zeggen dat dit erg lastig is om te zien wanneer je aan het fotograferen bent. Er gebeurt veel, je moet op alles letten, je staat continue ‘aan’ en dan zijn kreukels in de kleding lastig op te merken, zeker wanneer je kijkt door een viewfinder of op een klein schermpje.

Maar dat is wel juist waar het bij fashion fotografie om draait, de details, alles moet kloppen. Helaas voor Thomas, eindigt het hier. Terecht? Ja, het is de finale, maar gezien ze slechts 3 weken de tijd hebben gekregen om alles te leren, vind ik het resultaat echt niet slecht en mogen ze allemaal trots zijn dat ze zo ver zijn gekomen!

De tweede opdracht

Het vastleggen van de Gauchos in hun dagelijks leven, een drieluik waarbij de beelden ook voor zich moeten spreken. Lastige opgave, maar absoluut goed uitgevoerd door beide mannen.

Maurice nam de tips goed mee, vooral betreffende het even in gesprek gaan van tevoren, waardoor zijn foto’s meer spontaan werden en echt. Het beetje Spaans werkt dan zeker in je voordeel omdat men toch opener wordt, alleen al omdat je het probeert in hun taal.

Jochem nam het iets meer in eigen handen en regisseerde de boel, waardoor hij zeker mooie foto’s kreeg, maar het verhaal over de gehele dag niet helemaal klopte. Actiefoto’s zijn lastig vast te leggen zelfs wanneer je in burst mode schiet, of zoals Jochem zegt, mitrailleur stand.

De actie gaat snel en met zo’n grote lens de actie blijven volgen is niet gemakkelijk. Toch is het mooi om te zien dat beide fotografen echt hebben geleerd en hun sluitertijd en dergelijke goed hebben aangepast.

De laatste foto van Maurice vond ik van alle foto’s toch wel de mooiste, zo in het gouden uurtje. Een drieluik maken hoort wel echt bij het perfecte plaatje, alhoewel ik het altijd lastig vind om de beelden bij elkaar te laten passen.

Voor mij is een drieluik ook een eenheid, moet je meteen kunnen zien dat ze bij elkaar horen. Doordat Jochem de keuze maakte om ze zwart wit te maken, werd het een geheel, iets wat ik uiteindelijk miste bij Maurice.

Ondanks dat de foto’s van Maurice misschien beter waren (2 van de 3 in mijn ogen) was het geen geheel, iets wat waarschijnlijk beter had gekund door in de nabewerking de witbalans aan te passen. Al moet je natuurlijk geen golden hour foto qua kleur proberen te maken van een midden op de dag genomen actiefoto.

De uitslag

De fashion shoot werd gewonnen door Jochem, waarbij deze foto zeker terecht beter was dan die van Maurice. Dit was meer een foto voor in een magazine, zoals William zei: er gebeurt iets.

Bij de tweede opdracht vond ik vooral de eerste foto van Jochem erg mooi en paste het geheel bij elkaar, door te kiezen voor zwart wit. Helaas vertelde het geen verhaal van begin tot eind.

Ondanks dat het goede foto’s waren, lieten ze 2 x een eind van de dag zien en 1 x het midden. Had hij gekozen voor een ontbijttafereel in plaats van het naar bed brengen, dan had het net zoals bij Maurice wel een begin, midden en eind gehad.

De foto’s van Maurice vond ik minder goed als drieluik bij elkaar passen, maar waren wel iets beter dan die van Jochem, waarbij ik vooral doel op de tweede en derde foto.

Bij de tweede foto werd de actie net iets beter vastgelegd dan in de foto van Jochem, misschien mede doordat er gekozen is voor een liggende foto in plaats van staand. De laatste foto was zoals eerder gezegd top genomen.

De uiteindelijke uitslag was spannend maar gezien het commentaar van de jury, was de uitslag zoals verwacht.

Maurice heeft Het Perfecte Plaatje gewonnen! Voor mij hadden ze beiden mogen winnen, van beide fotografen vond ik sommige stukken sterker en sommige stukken iets minder. Stiekem hoopte ik nog steeds op Jochem, maar als er dan toch iemand anders mocht winnen, dan zeker Maurice.

Maurice, gefeliciteerd en we zijn benieuwd naar de expositie!

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!