Het Perfecte Plaatje Op Reis: Finale bezorgt eerste kriebels voor Zuid-Afrika
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje Op Reis: Finale bezorgt eerste kriebels voor Zuid-Afrika

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje Op Reis door háár lens.

Eindelijk was het dan zo ver, de finale van het Perfecte Plaatje op reis. Waar de twee finalisten in stonden, die we allemaal vanaf het begin min of meer hadden zien aankomen. Hadden we de uitslag ook zien aankomen? Nee, waarschijnlijk niet, ik niet in ieder geval. Maar dat mag de pret niet drukken, want hoe je het wend of keert, er wordt eerlijk en zonder vooroordeel gejureerd.

Dus de uitslag is terecht, wat jij of ik daar ook van vinden. Hierbij moeten we rekening houden met het feit, dat wij de foto's niet van dichtbij zien, zoals de jury en dat wij slechts de beelden vanaf de tv meekrijgen. Zij zien alles in het echt!

Maar op naar het eerste deel van de aflevering. Beide finalisten zijn bloedfanatiek. Ze gunnen het elkaar, maar vooral zichzelf en laten we daarin eerlijk zijn, dat is niet meer dan normaal. Wanneer je mee doet aan een wedstrijd, welke wedstrijd dan ook, doe je dat niet om laatste te worden.

Je gelooft dat je een kans maakt om te winnen, je hoopt dat je kunt winnen en uiteindelijk, hoe verder je komt, geloof je steeds meer dat je gaat winnen. Wanneer je dit niet wilt, wanneer je dit niet geloofd, doe je niet mee. En zo ook Rick en Leonie. Vanaf dag 1 al eerlijk over zichzelf en hoe ze hopen de finale te bereiken en uiteindelijk zichzelf de winnaar te mogen noemen van het Perfecte Plaatje.

Onderweg

Beiden krijgen ze 3 uur de tijd, om op de afgesproken locatie te komen, waarbij ze onderweg een markante kop moeten vastleggen. Een sprekend portret. Maar jeetje, wat is het lastig om dat zo maar even te vinden. Er zijn zat fotografen gespecialiseerd in dit soort fotografie en ik vind het schitterend om te zien. Ook nu zien beide fotografen de potentie van de mensen die ze tegenkomen, heel mooi.

Je moet ze er maar, in een rijdende auto, ook even tussenuit weten te pikken. Rick vind een man, die wel aanwezig is met zijn lijf, maar waarvan zijn geest al gedeeltelijk niet meer onder ons is. Zijn verhaal grijpt Rick aan, wetend dat wanneer hij niet in Nederland had geleefd, wanneer hij andere keuzes had gemaakt, hij er net zo aan toe had kunnen zijn. Het uiteindelijke jurycommentaar over de door Rick gemaakte foto is wel terecht.

Het is een schitterend portret, met echt de perfecte belichting, maar de man voelt zich niet prettig, niet op zijn gemak. Zijn ogen verraden wat hij van binnen voelt en hij voelt zich absoluut niet op zijn gemak. Logisch ook als je een moeilijk leven hebt gehad en er staat plots een cameraploeg voor je neus.

Ook Leonie vind iemand met een geleefd gezicht. Ik vond zelfs haar foto in het algemeen mooier, dan die van Rick, al was hij technisch minder goed. Wanneer zij dezelfde foto had genomen in de schaduw, waardoor je geen harde contrasten had gezien van de zon en de schaduw, dan had ze absoluut gewonnen. En op 1 of andere manier vind ik zwart wit bij dit soort foto's enorm passen. Hierdoor stralen ze nog meer kracht uit.

Ook het feit dat ze nog iets meer een close-up heeft gemaakt, heeft heel goed gewerkt. Jammer dus van de felle zon op het gezicht, waardoor er te veel licht viel op bepaalde gedeeltes en te weinig op de andere.  Technisch gezien heeft ze dus niet gewonnen, maar qua uitstraling van het beeld dat ze wilde neerzetten, bij mij in ieder geval wel.

Zonsondergang

Wanneer ze eenmaal zijn aangekomen op de magische eindplek van de finale, krijgen ze de tweede shoot te horen. Niet meteen natuurlijk, maar toch niet veel later. Ze moeten een fine-art beeld maken van zichzelf, waarbij ze gebruik maken van een lichtbron en de omgeving, badend in het laatste licht van de dag. Al snel bedenken beide fotografen een zeer creatief beeld, wat ze neer willen zetten. Ik was er absoluut niet op gekomen.

Waar Rick normaal altijd te veel doet in de nabewerking, beetje jammer Rick, heeft hij dat hier juist nagelaten. Want inderdaad, het weghalen van het statief had in de nabewerking makkelijk gekund en had een veel beter beeld opgeleverd. Nu werd inderdaad het stukje fantasie weggenomen, maar werd je gewoon in de realiteit neergezet. Niet helemaal de opdracht van deze shoot. Zijn idee was wel erg leuk en de uiwerking dus bijna goed, maar gewoon net niet helemaal. Zonde.

Leonie maakte het zichzelf ook niet helemaal gemakkelijk, door zelf onder de lampekap te gaan staan, met een lichtbron om haar nek. Een makkelijke prooi voor alles wat er rondvliegt en wordt aangetrokken door licht. Niet echt een pretje lijkt me. Haar uiteindelijke uitwerking was wel beter dan die van Rick en zo kwam het dat zij deze shoot wist te winnen en met 1 puntje achter de komma een voorsprong wist te nemen.

Beide foto's waren wel mooi om te zien zo naast elkaar, omdat van beiden de kleuren behoorlijk overeen kwamen. Ze hadden van mij alletwee deze shoot mogen winnen, alhoewel ik denk dat Rick had gewonnen als hij het statief had weg gewerkt. Of in ieder geval waren ze dan veel dichter bij elkaar gebleven. Maar mooi uitgevoerd Leonie, een echt fine-art portret!

Eindelijk, op safari

En dan gaan ze, eindelijk, op de gewilde safari. Dit was voor mij het eerste moment dat het echt ging kriebelen wat betreft Zuid-Afrika. Waar ik hiervoor mooie stukken heb gezien, ontroerende momenten vastgelegd heb zien worden, was er niets in mij wat mij vertelde, ooit ook naar Zuid-Afrika te willen. Tot nu. Het landschap, de dieren, de rangers... geweldig. Wat zullen ze allemaal genoten hebben van deze laatste shoot.

Geheel zonder gevaar was het echter niet, waar verschil in karakter van hun gidsen, ook duidelijk naar voren kwam. Want waar de een de auto niet mocht verlaten, vanwege de nijlpaarden die werden gehoord, liep de ander op z'n dooie gemak richting datzelfde water. Maar goed dat de nijlpaarden zich niet bedreigd hebben gevoeld, anders was het heel hard rennen geweest. 

Het maken van een drieluik is niet makkelijk. Deze moet op 1 of andere manier een eenheid vormen, wat je op diverse manieren voor elkaar kunt krijgen. Door het gebruik van dezelfde kleuren, door hetzelfde onderwerp centraal te zetten, door een verhaal te vertellen. Maar hoe dan? Rick koos hierbij duidelijk voor het eerste. Zijn drieluik werd een eenheid doordat hier dezelfde kleuren in voor kwamen, maar de beelden vertelden geen verhaal.

Leonie zocht het juist helemaal niet in de kleuren en koos zelfs voor een zwartwit bewerking er tussen. Toch vertelden haar beelden ook niet echt een verhaal. Lastig. Haar foto van de ranger vond ik persoonlijk wel heel goed genomen. Inderdaad, de hond lag niet helemaal mooi in beeld, maar het gekozen standpunt was absoluut een stuk beter dan die van Rick. Hoewel haar derde foto geen landschap betrof, was het een fantastische foto, waar de ogen van de cheetah je recht door de lens aankeken.

De uitslag

De uitslag was uiteindelijk niet helemaal wat ik had verwacht. Maar dit is volledig gebaseerd op wat we op tv zien en niet op een professionele mening, wanneer we de foto's van dichtbij hadden bekeken. Ik had verwacht dat Rick zou winnen, eigenlijk al vanaf (bijna) het begin. Maar Leonie ging er met de winst vandoor!

Naderhand kwamen er veel reacties voorbij, van mensen die hetzelfde hadden verwacht en de uitslag onterecht vonden. Dat laatste was ik het dan weer niet mee eens. Is die uitslag wel onterecht? Nee! De opdracht was dat ze een drieluik moesten inleveren, waar in ieder geval de omgeving op te zien was, een ranger in beeld gebracht moest worden en in ieder geval 1 x een wild dier. Hier hebben ze beiden aan voldaan.

Want al had Leonie 2x een beeld met een dier er op, in de eerste Giraffe foto was heel duidelijk ook de omgeving te zien. Maar dat is uiteindelijk niet waar Rick hem op heeft verloren. Om van zijn foto's echt een geheel te maken, heeft hij zich te veel uitgeleefd in de nabewerking.

Dit werd ook tijdens de uitslag al door gegeven. 3 beelden maken die bij elkaar horen is 1, maar drie beelden bij elkaar laten horen door ze in de nabewerking volledig te vergallen, is 2. En dat heeft Rick uiteindelijk genekt. Daarnaast denk ik ook dat hij een veel betere foto van de ranger en een veel betere landschapsfoto had kunnen inleveren. Want eerlijk, die waren gewoon ronduit saai.

Gelukkig hoeven we het niet eens te zijn met een jury, maar bedenk altijd dat zij van dichtbij kunnen zien, wat voor ons verborgen blijft. Gedurende de hele reis heeft Leonie laten zien, dat ze een waardige kandidaat was en dat ze terecht in de finale is gekomen. En dus heeft ze het gewoon verdiend om te winnen. Net als dat Rick dat verdiend zou hebben, als hij had gewonnen. Beiden hebben veel geleerd, beiden hebben shoots gewonnen en volledig verknalt. Maar de terechte winnaar van het Perfecte Plaatje op reis van 2023, is geworden: Leonie! Gefeliciteerd! 

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!