Psychologiestudent Babette over Een Jaar Van Je Leven: ‘Een soort laboratorium voor mij’
Bron: Talpa / William Rutten

Psychologiestudent Babette over Een Jaar Van Je Leven: ‘Een soort laboratorium voor mij’

Geschreven door Daniël Schalk

Eén van de deelnemers aan het nieuwe SBS6-programma Een Jaar Van Je Leven is de 39-jarige Babette. Ze studeert psychologie en ziet Een Jaar Van Je Leven dan ook als haar eigen laboratorium. “Het zijn eigenlijk allemaal mini casussen”, zegt Babette in gesprek met Showbizznetwork.nl over haar 39 concurrenten. Ook sluiten wij een deal met Babette mocht zij het tv-programma winnen.

Je zag de kandidatenoproep voorbijkomen, wat dacht je toen?

Ik dacht: ‘beter wordt het niet in mijn studie, dit moet ik gaan doen.’

Het is natuurlijk de perfecte gelegenheid, je kan in de praktijk 39 andere mensen gaan analyseren.

Precies dat, je hebt het heel goed begrepen. Dat is het. Het zijn eigenlijk allemaal mini casussen en deeltentamens en zo ben ik weer een jaar verder.

Is dat waarom je meedoet aan Een Jaar Van Je Leven?

Dat is wel de insteek. Ik ben gefascineerd door het brein, waarom mensen doen wat ze doen. Maar je kan natuurlijk niet de hele dag alleen maar analyseren, want ik heb straks ook emoties en ik kan niet mezelf helpen. Het loopt dus een beetje langs elkaar heen, maar uiteindelijk vind ik dat boeiend aan dit hele sociale experiment: wat gaat er gebeuren?

Ga je gelijk vertellen dat je psychologie studeert en de rest gaat analyseren? Dan kan mensen ook afschrikken.

Nou eerlijk, dat zou ik zelf ook hebben. Als iemand zegt: ‘Ik ben een psychiater’, dan sta ik gelijk aan en dan denk ik na over wat ik ga zeggen en wat die gaat lezen. Maar ik ben niet mijn studie, ik ben gewoon Babette. Als iemand een hulpvraag heeft, dan help ik die persoon. Maar ik stel wel graag de hele tijd vragen en dat vinden sommige mensen heel confronterend.

Wat verwacht je dat er straks gaat gebeuren als je de loods betreedt?

Ik droom over de mensen, dan zie ik gezichten voor mij en hoe dat zal gaan. Het enige wat ik niet kan visualiseren is dat eerste moment. Ik weet het niet. Gaan mensen naar de keuken rennen om te kijken of er eten is? Gaan mensen gelijk vechten omdat ze de manager willen zijn? Zijn er mensen die misschien gelijk denken: ‘ik wil dit niet, het voel niet goed’? Eigenlijk is mijn plan wel om heel snel te weten te komen waarom de mensen meedoen, wat hun doel is.

Wat is dan jouw doel, naast dat het jouw proefpersonen zijn?

Haha. Het is eigenlijk een soort laboratorium voor mij. Mijn doel? Mijn doel is ook om af te vallen. Misschien hebben we maar twee euro per dag om van te eten, dat is een karige bedoeling. Misschien heb ik over een jaar maatje 36. Dat zou enig zijn.

Hoever ben jij bereid te gaan voor de winst? Durf jij ook met de gevoelens van anderen te spelen, of is dat een soort ethisch dilemma?

‘Ethisch dilemma’ is misschien wat ver gezocht, maar ik denk dat je ook nog gewoon een soort moraal hebt in het leven. En stel je voor: iemand vertelt mij in vertrouwen dat hij of zij een trauma heeft, dan zou ik het los van de psychologie heel erg vinden als ik dat trauma open ga trekken en dan over iemands rug en trauma naar de eindstreep ga. Dat zou ik nooit doen. Maar stel: iemand gaat heel slecht op honger, dat is goed om te weten. Als je een spel gaat spelen en iemand heeft hele erge honger, die kan je dan breken. Dat vind ik anders.

Met wat voor type mensen hoop jij straks in die loods te zitten?

Ik hoop dat het allemaal extremiteiten zijn. Eén is extreem lief, één is extreem competitief, de ander is extreem stil… Dat hoop ik, want dan krijg je een wrijving.

Heb je dat miljoen in je hoofd al uitgegeven?

Het is nog heel ver weg. Ik moet nog 365 dagen wachten om het überhaupt binnen handbereik te hebben. Maar in mijn hoofd heb ik al 20 miljoen euro uitgegeven, haha. Maar als er wat overblijft… Ik kan mij namelijk ook voorstellen dat er mensen zijn die geld uit de prijzenpot willen gebruiken om extra dingen te kopen. Als er dadelijk een ton overblijft, dan zou ik al super gelukkig zijn. Dan ga ik een villa kopen, met een roze bank en een praktijkruimte.

Jij bent dus wel bereid om geld uit de prijzenpot te halen voor extra luxe?

Ik denk dat ik in het begin met mensen ga overleggen wat de max is om eruit te halen, bijvoorbeeld dat we gaan tot acht ton. Maar wat moet je kopen daarbinnen? Misschien eten? Misschien zou ik een airfryer kopen.

Is er niets dat je zó erg gaat missen dat je daar wel zou willen kopen?

In het gewone leven geef ik al mijn geld uit aan eten en drinken. Ik ga wel écht oesters missen. En misschien een fatsoenlijke wijn. Maar ga ik daarvoor echt geld uit de pot halen? Ja, misschien wel. Haha. Zullen we anders afspreken dat als ik win, jij mij bij de poort opwacht met oesters?

Haha, is goed.

Daar houd ik je aan!

Een Jaar Van Je Leven is zondag om 21:30 uur te zien op SBS6 en daarna iedere werkdag om 18:20 uur. Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!