Ongehoord Nederland krijgt mogelijk derde sanctie van NPO
Bron: NPO

Ongehoord Nederland krijgt mogelijk derde sanctie van NPO

Geschreven door Pieter Jongsma

De NPO gaat Ongehoord Nederland een derde financiële sanctie opleggen. Dat heeft de NPO dinsdag laten weten. Aanleiding daarvoor is het in november verschenen rapport van de Ombudsman van de NPO. Daarin blijkt dat de omroep in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws stelselmatig de journalistieke code van de NPO heeft overtreden.

De Ombudsman ontving sinds de start van het nieuwe seizoen in augustus 1852 klachten van het publiek over het programma en oordeelde op 30 november 2022 dat in 22 van de 23 uitzendingen de Journalistieke Code NPO door ON! opnieuw stelselmatig was geschonden.

Volgens de Ombudsman was er in veel uitzendingen sprake van ‘een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten’.

De eerste twee sancties werden in juli en december opgelegd. De tweede sanctie is nog niet officieel. Ongehoord Nederland is in beroep te gaan, een adviescommissie moet zich nu over het besluit buigen.