NPO vraagt staatssecretaris Gunay Uslu om licentie ON! in te trekken
Bron: NPO

NPO vraagt staatssecretaris Gunay Uslu om licentie ON! in te trekken

Geschreven door Pieter Jongsma

De NPO vraagt staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media om de licentie van de omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO laten weten in een brief aan Uslu.

De NPO stelt in het verzoek dat zij als sturings- en samenwerkingsorgaan voor de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau ‘ernstig in haar taakuitvoering wordt belemmerd’. De Raad van Bestuur van de NPO vraagt staatssecretaris Uslu daarom op te treden. “De NPO kan haar taken alleen vervullen als de omroepen tot de vereiste samenwerking bereid zijn”, zo staat in het verzoek van de NPO aan de staatssecretaris.

De Raad van Bestuur van de NPO heeft vandaag ook bekendgemaakt dat aan ON! een derde financiële sanctie van 131.885,18 euro is opgelegd, omdat de omroep tijdens het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws opnieuw stelselmatig de Journalistieke Code NPO heeft overtreden. Vorig jaar werden reeds twee sancties aan ON! opgelegd, van 84.098,19 euro en 56.065,45 euro.

In het verzoek aan de staatssecretaris Cultuur en Media schrijft de NPO verder: “De wijze waarop ON! participeert in de samenwerking ten behoeve van de landelijke publieke mediadienst brengt de integriteit van het bestel en de uitvoering van de wettelijke taakopdracht ernstig in gevaar. De positie van ON! belemmert de samenwerking tussen de omroepen die voor de aan de NPO opgedragen wettelijke taak noodzakelijk is. Voorts wil ON! in haar programma's de Journalistieke Code niet toepassen. Het verspreiden van onjuiste informatie op de publieke omroep en gebrekkige onafhankelijkheid en objectiviteit tasten echter het vertrouwen van het publiek in de publieke omroep als geheel aan.”