Humberto Tan vraagt begrip voor Roger Ross Williams

Humberto Tan vraagt begrip voor Roger Ross Williams

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Humberto Tan vraagt de kijkers van RTL Late Night begrip voor de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams. De documentairemaker heeft voor CNN een korte documentaire gemaakt over Zwarte Piet. Vanavond vertelt Roger Ross Williams over zijn documentaire in RTL Late Night.

“We kunnen wegkijken en hem bij voorbaat wegzetten als ‘zeurpiet’ of we kunnen proberen te luisteren naar zijn verhaal en argumenten. Ik kies vol overtuiging voor het tweede”, aldus Humberto. Roger hoopt dat andere landen druk gaan uitoefenen op Nederland om Zwarte Piet te veranderen.

Veel Nederlanders vinden dat Amerika eerst de problemen in hun eigen land moet oplossen. “Wijzen op misstanden in zijn eigen land ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om na te denken over gevoelige thema’s in eigen land. Zwarte Piet bijvoorbeeld”, vervolgt de talkshowhost van RTL4.

“Spanjaarden hebben ook tradities waar zij vol overtuiging voor kiezen maar waar de wereld gelukkig iets van vindt (stierenvechten), Japanners hebben tradities waar de wereld gelukkig iets van vindt (walvisjacht), maar de wereld moet zwijgen als men iets vindt van onze ‘tradities’? Lijkt mij niet consequent.”

Dat is dan ook de reden waarom RTL Late Night de Amerikaanse documentairemaker heeft uitgenodigd. “Hoe onschuldig het feest ook bedoeld is, er zijn ongewenste effecten waar we niet enkel over kunnen zwijgen.” Tan deelt de mening van zijn gast en vindt dat Zwarte Piet moet veranderen.

“Voor de duidelijkheid: ik ben enorm voor het Sinterklaasfeest maar met een aangepaste Piet! En ook voor de duidelijkheid: voor mij is niet iedere voorstander van de klassieke zwarte Piet een racist. Maar kijk niet weg! Ga in gesprek en sta open voor hoe anderen Zwarte Piet kunnen ervaren.”

RTL Late Night is iedere werkdag, om 22:30 uur, te zien op familiezender RTL4.

Bekijk RTL Late Night op TVblik.nl/rtl-late-night