Het Perfecte Plaatje Op Reis: Een sportief doorkijkje
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje Op Reis: Een sportief doorkijkje

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje Op Reis door háár lens.

Met de overige kandidaten, inmiddels nog maar 5, wordt er afgereisd naar een nieuw stukje landschap. Allemaal zijn ze door Tijl in een kamer ingedeeld, maar ik denk dat ik vooral met Tatum had willen ruilen. Heerlijk zo'n mini huisje voor jezelf. De fotografen krijgen niet lang de tijd om uit te pakken, sterker nog, ze kunnen enkel hun camera spullen bij alkaar zoeken en moeten alweer aan de bak. Maar op een locatie als dit, lijkt me dat geen straf. 

We beginnen met een foto in een kader, een omlijsting. Er moet een mooie foto van de omgeving worden gemaakt, waarbij gebruik gemaakt moet worden van een kader, iets natuurlijks of juist niet, de fotografen mogen hun creatieve geest gebruiken. Nou, dat hebben we geweten. Numidia had het heldere plan opgevat, om twee handen die samen een hartje vormen, te gebruiken als kader. Twee verschillende kleuren handen welteverstaan. Op zich zeker geen slecht idee, maar de uitvoering had een heel stuk beter gekund. Leontien heeft ergens een stukje asbak gejat, sorry, geleend en besluit om daar doorheen een foto te maken. Slim dat ze de chauffeur inschakeld, maar misschien achteraf qua tijdsdruk niet zo heel erg handig. En dat gaatje van het deksel van de asbak is wel heel klein om door te fotograferen.

Bergen en druiven
Rick besluit dat hij het bij 1 idee houdt en gaat dat uitwerken. Hiermee houdt hij rust en dat helpt hem uiteindelijk bij het perfect uitwerken van zijn idee. Wildebras heeft een soortgelijk idee, maar wil hier vuilnis voor gebruiken, wat uiteindelijk een soort rieten mand wordt, die hij op vult met bloemen. Eerlijk, ik vond het best een mooie foto, maar snap dat de jury in dit geval een evenwicht wilde zien, wat ontbrak. Toch was het een prima idee. Tatum liep zoals vaker een beetje gestrest te zijn en was niet tevreden met hetgeen ze maakte. Uiteindelijk vond ze een atribuut in haar laatste minuten, waar ze dankbaar gebruik van maakte. Pure mazzel zorgde er voor, dat het licht net goed viel en ze deze foto kon inleveren. Maar... eerlijk is eerlijk, je moet het op dat moment ook ZIEN. Kun je mazzel hebben, maar als je het niet vast legt, ben je er nog niet.

Waar Numidia meestal toch prima plaatjes inlevert en Leontien ook, eindigde ze deze keer, samen met Wildebras, onderaan de ranking. Dat wordt dus oppassen bij de volgende shoot. Tatum scoorde uiteindelijk het best met haar lucky shot en Rick was een mooie 2e. Een foto die zo in een reclame album voor de wijnfabrikant had gekund. Op naar het volgende onderdeel, het vastleggen van een actiefoto in de Rugby. En sorry, maar als je partner, kind enzovoorts aan Rugby doen, dan had je het toch best een beetje kunnen snappen inmiddels. De regels dan hè? Maar goed, blijkbaar heeft Leontien geen enkele interesse in Rugby, maar haar mazzel was in deze wel, dat ze meerdere kanten van het veld mocht benutten. 

Pas op, kijk ui!
Best gevaarlijk, die Rugby spelers. Zeker wanneer je op het veld blijkt te staan. Een goede actie foto maken is nooit makkelijk, zeker niet als je de sport niet kent en de bal ook nog eens in het plaatje moet voorkomen. Natuurlijk krijgen ze een mooie uitleg van te voren, maar toch is het niet gemakkelijk. Kadering is hierbij enorm belangrijk en dat heeft Numidia geweten. Stiekem had ze een super mooi shot en als ze deze anders had gecropt (verticaal) of meteen verticaal had genomen, dan had ze ergens bovenaan gestaan met deze foto. Maar helaas, nu niet. De eerste foto van Tatum was haar redding, want deze actiefoto was echt gewoon niet goed. Ook die van Wildebras was niet zo goed genomen. Natuurlijk gaat het snel en je standpunt even aanpassen tijdens zo'n actie is vaak niet mogelijk, maar toch had de jury absoluut gelijk. De foto's van Rick en Leontien waren beter, beiden goed in de actie, veel emotie en een mooi standpunt.

Rick was uiteindelijk de overall winnaar, vooral vanwege zijn consistentie. Steeds tweede zijn, levert uiteindelijk een eerste plaats op. Tatum had mazzel met haar 1e 9 en mag dus door naar volgende week. Leontien zien we ook terug en uiteindelijk ging het tussen Numidia en Wildebras, die de eerste shoot op slechts 0,1 punt verschil uit kwamen. Wildebras heeft echter de actie minder goed in beeld gebracht en Numidia had wel een potentieel heel goede foto gemaakt. En zo werd het deze week inderdaad Wildebras die rechtsomkeert kon maken en de groep moest verlaten. Volgende week gaan we zien, wie er in de finale terecht komen. Wat mij betreft mag de laatste plaats door Numidia en Tatum worden uitgevochten. Maar Rick en Leonie verdienen dat plekje. Ik ben benieuwd.

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!