Israëlische president Shimon Peres in College Tour (NTR)

Israëlische president Shimon Peres in College Tour (NTR)

Geschreven door Pieter Jongsma

De Israëlische president en Nobelprijswinnaar Shimon Peres speelt al decennialang een hoofdrol in de wereldpolitiek. Eind september komt hij voor een officieel bezoek aan koning Willem-Alexander naar Nederland.

Tijdens dit korte bezoek maakt Peres tijd vrij om Twan Huys en een groep studenten te woord te staan in College Tour; het enige televisie-interview dat hij op Nederlandse bodem geeft. Studenten kunnen zich vanaf nu tot dinsdag 24 september aanmelden via ntr.nl/collegetour.

 

Vanaf 1959 is Peres een vaste waarde in de Israëlische politiek. Hij zit vele jaren in het parlement, onder meer als partijleider van de Arbeidspartij, afgewisseld met diverse ministeriële posten. Hij is gedurende zijn loopbaan onder meer premier, vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken. Voor zijn inzet bij de Oslo-akkoorden ontvangt hij in 1994 samen met Yitzchak Rabin en Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede. Sinds 2007 is hij president van Israël.

 

Over College Tour

In het programma College Tour interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Ruim veertig grote namen uit binnen- en buitenland gingen Shimon Peres voor. Onder hen bijvoorbeeld Mark Rutte, Desmond Tutu, Richard Gere, Janine Jansen, Bram Moszkowicz, Sir Richard Branson, Harry Mulisch, Johan Cruijff, Linda de Mol, Whoopi Goldberg, dominee Jesse Jackson, prinses Irene, Steve Ballmer en de Dalai Lama.