Het Klokhuis lanceert nieuwe ‘Zoek Het Uit!’ app voor de tablet

Het Klokhuis lanceert nieuwe ‘Zoek Het Uit!’ app voor de tablet

Geschreven door Pieter Jongsma

Het Klokhuis lanceert vandaag een nieuwe app voor tablets bij het crossmediale project over wetenschap: ‘Zoek Het Uit!’. Met de app kunnen families met huis-, tuin- en keukenspullen zelf experimenteren met wetenschappelijke proefjes. De app laat kinderen en hun ouders ontdekken dat je zelf onderzoek kunt doen en hoe leuk dit is.

Onderzoek begint met het stellen van een Sappige Vraag; een vraag waarop niemand van het gezin het antwoord weet. Door te experimenteren met de spullen die je op dat moment ter beschikking hebt, kun je het antwoord vinden. In de app zitten 12 experimenten, elke twee weken wordt een nieuw experiment ontsloten. De eerste vier experimenten gaan over: statische elektriciteit, smelten & vriezen, rollen en drijven & zinken.

Naast het spelen valt er ook iets te winnen. Gezinnen kunnen door het inzenden van foto’s van hun experimenten iedere maand een speciale prijs winnen. De prijs heeft altijd een link met het experiment en is een verrassing voor het hele gezin! Het eerste experiment ‘Plakken zonder lijm’ start vandaag. Download de app via www.hetklokhuis.nl/zoekhetuit en probeer het zelf. Want onderzoek is vooral zelf uitproberen en ontdekken!

 

Nieuwe visie op tabletgebruik
In veel Nederlandse gezinnen zijn een of meer tablets aanwezig. Alhoewel er veel gebruik wordt gemaakt van sociale media, is het gebruik toch vaak individueel; 1 persoon met 1 apparaat. Het Klokhuis gelooft in de kracht van nieuwe media, maar wil deze vooral inzetten voor spelen in de echte wereld. Niet gericht op het scherm, maar gericht op elkaar. De ‘Zoek Het Uit! ‘app heeft de rol van leidraad en logboek. De sociale interactie in de groep en hun gezamenlijke onderzoek, in de echte wereld, staan centraal. De tablet ligt op tafel en ondersteunt het proces, legt dit vast en stimuleert. De talrijke functies van tablets maken het apparaat ook geschikt voor deze verslaglegging. Je kunt foto’s maken, conclusies schrijven, bevindingen delen, en je kan een tablet van alle kanten bekijken (topview) Daarnaast is het grote voordeel van de tablets dat mensen van alle leeftijden er mee kunnen werken.

 

 

 

 

 

Sappige Vragen
Experimenteren in de ‘Zoek Het Uit!’ app doe je door het stellen van Sappige Vragen. Omdat je een Sappige Vraag zelf bedenkt, ben je per definitie benieuwd naar het antwoord, is het altijd een vraag op je eigen niveau en leidt de vraag altijd tot een onderzoek dat je zelf kunt uitvoeren. Bekijk de Sappige Vragen animatie op Youtube:http://tinyurl.com/pwmbrzh

 

Sappige Vragen is gebaseerd op Juicy Questions, een concept uit het Exploratorium in San Francisco (science center). Bezoekers die Juicy Questions stelden tijdens hun museumbezoek vonden het bezoek leuker, ontdekten meer, en bleven ook thuis Juicy Questions stellen. Sappige Vragen is, met medewerking van het Exploratorium, door Het Klokhuis bewerkt voor gebruik in een app. Kijk voor meer informatie over Juicy Questions op de site van het Exploratorium: http://tinyurl.com/lnbwmet

Quality time!
De ‘Zoek Het Uit!’ app is gemaakt voor het hele gezin. Uit het onderzoek Playreport blijkt dat 73% van de kinderen het leuker vindt om met hun ouders te spelen dan om tv kijken. Maar 45% van de ouders geeft aan hier geen tijd voor te hebben of te gestrest te zijn om te spelen (26%). Daarnaast zijn er ouders die niet weten hoe ze moeten spelen met hun kinderen. Een kort en simpel experiment is dus niet alleen leuk voor kinderen, maar ook heel waardevol voor ouders! De experimenten vereisen geen voorkennis, alleen nieuwsgierige kinderen en een kwartiertje tijd. Bekijk de samenvatting van Playreport op Youtube:http://tinyurl.com/ppoxdbm

Bron: IKEA, Playreport 2010.


Zoek Het Uit!

‘Zoek Het Uit!’ is een Klokhuisproject over Wetenschap. Het project bestaat uit een serie van 10 bijzondere Klokhuisafleveringen, een boek en app over wetenschappelijk denken en doen.
‘Zoek Het Uit! Het Klokhuisboek over onderzoek’ is en inspirerend boek vol kennis, plaatjes en tips van onderzoekers. De app  stimuleert de gebruikers hun  eigen  onderzoek te doen met huis-, tuin- en keukenspullen. ‘Zoek Het Uit!’ vanaf 2 oktober t/m 11 december 2013, iedere woensdag om 18.20 uur bij de NTR op Nederland 3.

 

‘Zoek Het Uit!’ is in samenwerking met VSC (netwerk van wetenschapsmusea en science centra) en Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) geproduceerd.