'Jinek en Kockelmann moeten experimenteren'

'Jinek en Kockelmann moeten experimenteren'

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De nieuwe talkshow Eén op Eén van Eva Jinek en Sven Kockelmann kan een aanvulling zijn op de verzadigde talkshowmarkt, maar dan moet het programma wel met originele gasten komen. Dat stellen mediadeskundigen tegenover Novum Nieuws over het programma dat Jinek en Kockelmann vanaf maandag afwisselend presenteren.

"Uit recent onderzoek is weer gebleken dat een klein vast groepje vaak bij talkshows wordt uitgenodigd", zegt Piet Bakker, lector massamedia en digitalisering aan de Hogeschool Utrecht. "Gasten worden gevraagd iets te herhalen wat ze eerder al ergens anders hebben gezegd." Bakker verwacht van Eén op Eén niet veel anders. "Als ik naar de opzet kijk niet."

Maarten Reesink, tv-deskundige en docent televisie aan de Universiteit van Amsterdam, hoopt dat het KRO-NCRV-programma meer gaat experimenteren met gasten dan talkshows als Knevel en Van Den Brink. "Ik zou willen dat af en toe een wetenschapper of kunstenaar werd benaderd, iemand die minder bekend is."

Reesink verwacht dat Eén op Eén vooral met Pauw & Witteman op de late avond zal concurreren om gasten te krijgen. "Zij nodigen vaak de veilige autoriteiten uit", vindt de wetenschapper. "Dat zou wat mij betreft ook wel wat avontuurlijker kunnen."

Volgens Reesink kan het nieuwe programma van Jinek en Kockelmann iets toevoegen aan het medialandschap, omdat de interviewers met hun gasten de diepte in kunnen. "De gasten kunnen twintig minuten lang nergens anders heen", zegt de mediadeskundige Reesink. "Dat kan heel spannende televisie opleveren."

Sven Kockelmann heeft met zijn programma Oog om Oog ervaring met het een op een interviewen van gasten. Voor Jinek is het nieuw. Volgens Reesink heeft Jinek een totaal andere stijl. "Zij is veel empathischer, maar ze moet haar stijl nog vinden", aldus de mediadeskundige. "Ik denk dat ze meer richting Sonja Barend op zou moeten als interviewer."

De twee wetenschappers zien in het aantal talkshows, als RTL Late Night, Pauw & Witteman, Knevel en van den Brink en Jinek, dat de markt is verzadigd. "Succes vraagt altijd om imitatie", verklaart Bakker. Volgens Reesink hoeft dat succes Eén op Eén niet in de weg te staan. "Nederlanders vinden het prettig om te ouwehoeren."

Eén op Eén wordt van maandag tot en met donderdag om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 2. Kockelmann interviewt de gasten op maandag en woensdag en Jinek is op dinsdag en donderdag aan de beurt. Wie maandag als eerste zal aanschuiven, is nog niet bekend.

Door: Novum