Coolcat wil uitzending Rambam verbieden

Coolcat wil uitzending Rambam verbieden

Geschreven door Pieter Jongsma

Coolcat wil een televisie-uitzending van het VARA-programma Rambam over de arbeidsomstandigheden in Bengaalse textielfabrieken verbieden. Daarin worden namelijk onwaarheden vertelt, stelt ceo Roland Kahn tegenover De Financiële Telegraaf.

Hij overweegt een financiële claim in te dienen tegen zovel Omroep VARA als producent CCCP.
In het programma word gesteld dat Coolcat onderaan de lijst van bedrijven staat die arbeidsomstandigheden en veiligheidsomstandigheden respecteren.

De winkelketen zegt zich juist in te zetten voor betere omstandigheden in Bangladesh. We hebben zelfs eigen inspecteurs in het land”, stelt Kahn. Coolcat doet volgens hem ‘al jaren veel om de situatie te verbeteren’. Zo hanteert het een code of conduct, dat kinderarbeid en uitbuiting verbiedt.

In de trailer van de uitzending is onder meer te zien hoe Kahn uithaalt naar minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) , die in november stelde dat de winkelketen geen verantwoordelijkheid neemt voor textielarbeiders die hun kleding maken. “De VARA is onder valse voorwendselen bij me binnengekomen. Met verborgen camera", aldus Kahn. Coolcat heeft VARA een sommatie gestuurd. “Ze plegen valsheid in geschrifte, overtreden de wet en zijn er nog strots op ook."

Minister Ploumen liet vorige week na aanleiding van een gesprek met Kahn weten de inspanningen van Coolcat in Bangladesh belangrijk te vinden voor de kledingsector. Daarmee is de basis voor het verhaal bij Rambam komen te vervallen, stelt advocaat Jerry Hoff namens Coolcat . “Met die nieuwe inzichten moeten ze rekening houden. Als ze wel uitzenden, kan dit leiden tot een financiële claim.”

VARA laat weten niet op de sommatie van Coolcat in te gaan. De uitzending en vooraankondiging voldoen volgens de omroep aan ‘alle daarvoor geldende normen’. “Van enige aansprakelijkheid van de VARA en/of CCCP voor beweerdelijke schade is dan ook geen sprake."Coolcat wil uitzending Rambam verbieden