Een Jaar Van Nona’s Leven: It's the most wonderful time of the year
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: It's the most wonderful time of the year

Geschreven door Nona Tolol Laatste update:

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Ach, ach, de maand december zou toch in het teken moeten staan van saamhorigheid en naastenliefde. Helaas is die in de loods soms ver te zoeken. JW is nog steeds vastberaden om Leila en plein publique te ontmaskeren als De Toiletrol-dief 2022. En dan tijdens de vergadering nog wel.

Wanneer Leila ontkennend antwoordt confronteert JW haar ten overstaan van de hele groep. Leila blijft ontkennen maar geeft dan toch toe. Nou ja, ze geeft er een mooie draai aan en lijkt niet in te zien dat het feit dat ze ongevraagd in iemand zijn kast heeft gezeten, zwaarder telt dan die hele toiletrol. Ze heeft er letterlijk sch**t aan.

Wie ook op weinig naastenliefde hoeft te rekenen is Jeffrey. Hij lag bij een aantal bewoners al niet lekker, maar nu lijken ook Wendy, Babette en GJ zich bij de haters gevoegd te hebben. Smoezend zijn ze het erover eens wat een naar mannetje Jeffrey geworden is, volgens hen. Jammer, met name Babette en Wendy lieten destijds héél wat meer naastenliefde naar Jeffrey zien toen hij zorgde voor alcohol en sigaretten.

Leila onder vuur

Ook Leila krijgt het wederom zwaar te verduren. Martin beschuldigt haar openlijk van seksuele avances richting Mexx. Ja, dat heeft Mexx hem ingefluisterd. Als gevolg van Leila's felle manier van reageren, bindt Mexx enigszins in. "Het was niet zo bedoeld. Martin heeft het groter gemaakt dan het is", pruttelt ze laf.

Het mooiste is nog wanneer ze vastberaden stelt dat de ruzie tussen Martin en Leila iets tussen hen is. En dat zij zich daar onder geen beding mee gaat bemoeien. Ook zo lekker die Mexx. Lekker een vuurtje opstoken en vervolgens de vermoorde onschuld spelen.

Wanda en Kim kunnen maar niet uit over het gedag van hun voormalige bestie Mexx. "Ze overdrijft, ze wil altijd aandacht en ze moet gewoon haar *** houden", aldus hun subtiele samenvatting.

Napoleon-syndroom

Wie wel eens wat meer zelfliefde kan gebruiken is Martin. Martin lijkt het ultieme bewijs dat het kleine mannensyndroom wel degelijk bestaat. Wat een plaag is die man. Als een irritante oempa loempa springt hij van links naar rechts, heeft de grootste mond, propt daar óók het meeste in, bemoeit zich overal mee n laat luid en duidelijk weten van mening te zijn de wijsheid in pacht te hebben.

Maar ach, er zijn belangrijker dingen dan de onderlinge strubbelingen. Er moet duidelijkheid komen over het wel of niet aanbreken van de prijzenpot. Er komt dus een stemming. Bern heeft al duidelijk laten weten hier fel op tegen te zijn. Wanneer blijkt dat een meerderheid aan stemmen wordt behaald ten gunste van het aanbreken van de prijzenpot, is hij nog méér in mineur.

Ook Erik is het er totaal niet mee eens. Er gaat een meerderheid aan stemmen op om €2000,- uit te geven aan kerst en nieuwjaar. Er wordt een blender bekostigd. En ook op de aanschaf van een pingpongtafel wordt met 'ja' gestemd. Als sluitstuk wordt besloten, na de zoveelste stemming, om een bedrag van €100,- te besteden bij Zalando. Vooral bij dit laatste zakken Bern zijn mondhoeken helemáál naar beneden. Vanuit een van zijn neergetrokken mondhoeken weet hij nog net te mompelen zijn medebewoners laks en lui te vinden.

Opdrachten

Maar ja, life goes on. En daarmee ook de proeven en opdrachten. Met het paalhangen wordt het toch nog aardige bedrag van €770,- verdiend. JW overtreft zichzelf en blijft de volle 10 minuten hangen. Ook Sasha behaalt een persoonlijke overwinning door twee minuten te blijven hangen.

De karaoke is óók nog steeds aan de gang. Het grappige hiervan is dat het soms het geruzie tussen de bewoners plots wordt onderbroken doordat ze met zijn allen 'vrede op aarde' moeten gaan zingen.

En wanneer dat klaar is gaan ze direct weer verder met elkaar de hersens in te slaan. Figuurlijk dan. Hetzelfde geldt wanneer ze eensgezind 'Feed the world' zingen maar het merendeel in eerste instantie moeite had om te doneren aan de voedselbank. Hoe ironisch.

Flappie

Nog ironischer is het moment dat Jeffrey 'Flappie' mag zingen. De parallel met het konijntje dat later geslacht wordt om als kerstmaal te dienen, is bijna té toevallig. Anyway, na beëindiging van deze karaoke verdienopdracht blijkt er €725,- verdiend te zijn.

Laten we vooral de individuele recordpoging van Erik niet vergeten. het lukt hem om meer dan 30 keer een bal hoog te houden in 30 seconden. Er wordt daarmee een Primera giftcard van maar liefst €1000 verdiend. Hij laat deze later omzetten in individuele cadeaubonnen voor de bewoners.

Roast óf slappe toast

Jeffrey zal samen met Bern de roast van Zoë doen. Met name Bern doet dat nog niet eens zo slecht en weet hierbij de lachers op zijn hand te krijgen. Martin lacht zó overdreven en hard over de grappen die over hem worden gemaakt, dat het bijna pijnlijk is.

Wanneer het Zoë haar beurt is, blijft het angstvallig stil. Euh..ja, het blijft muisstil waar er eigenlijk gelachen had moeten worden. Op het moment dat ze nog een grap gaat uitleggen is het klaar.

De kerstdagen worden trouwens verdeeld naar leeftijd. Eerste kerstdag wordt georganiseerd door bewoners tot 40 jaar en tweede kerstdag door de bewoners in de leeftijd daarboven. En natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel tussen de bewoners. Zelden zo veel saamhorigheidsgevoel gezien als toen de kerstbomen plus toebehoren werden bezorgd. Iedereen leek zich op het versieren te storten.

All I want for X-mas

Niet alleen de bomen trouwens, worden versierd. Ook JW wordt versierd. Door Eunice die zich van een kant laat zien die JW ook nog niet eerder had mogen meemaken. Hij lijkt het allang best te vinden.

Het tafereel, waarbij een wulpse Eunice zich om een onverstoorbare JW heen kronkelt, wordt door een zwijgende Esther gadegeslagen. Met een misprijzende blik en haar onvermijdelijke kop thee in dr hand. All i want for Christmas, denkt Eunice, want ze lijkt uit op JW zijn euh..jingebells en piek.

Gert-Jan

GJ wurmt zich trouwens overal lekker tussen en loopt te stoken waar het kan. Het valt niet zo op daar het meestal bewoners betreft die zichzelf soms mijn of meer al buiten spel hebben gezet. Zoals Jeffrey, Leila en ook vergeet hij niet om de slechte prestatie van Zoë tijdens het paalhangen nog eens extra negatief te benadrukken.

Hij weet een aantal mensen om zich heen te verzamelen waarbij Martin op nummer 1 staat om eruit gebonjourd te worden. GJ wil daar wel het voortouw in nemen bij de eerstvolgende eliminatieproef. Hij zal gaan seinen wanneer hij inschat de proef wel of niet uit te kunnen voeren. Jeffrey en Leila wil hij óók weg hebben maar dat komt daarna wél, aldus onze quizmaster.

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie

Intussen loopt Jeffrey zijn irritatie-level nog hoger op dan het al is. De oorzaak: cafeïne-tekort. De koffie zou officieel op zijn. Maar hij ziet Rupert een kopje met het zwarte goud maken! Wanneer hij hoort dat de koffie afkomstig is van Leila haar 'privecollectie' besluit hij bij haar verhaal te halen.

Hij stormt Isaac zijn kantoor binnen waar Leila zich eveneens bevindt. Op hoge poten eist hij uitleg. Isaac weet hem te kalmeren en uit te leggen dat Leila van hem, Isaac de Verlosser, een pak koffie heeft gekregen als beloning omdat ze 10 minuten is blijven hangen tijdens de challenge.

Het antwoord is nog steeds niet naar Jeffrey zijn zin want nu wil hij ook nog eens dat Leila verantwoording aflegt waarom ze juist aan Imadiddin en Rupert koffie geeft. Uitgerekend de twee die niks anders doen dan in bed liggen en luieren. En ze koken, aldus Jeffrey, zodat ze zichzelf nog lekker vol kunnen stoppen.

Wanda en Jasper

Jeffrey is niet blij met Imadiddin en Rupert maar Wanda en Jasper zijn op hun beurt óók niet blij met Jeffrey. Omdat hij weigert kamer 3 te gebruiken voor het uitzenden van zijn podcast, moeten zij tijdelijk plaatsmaken in kamer 4.

Deze kamer gebruiken zij tijdelijk voor fabriceren van de spullen voor de kerstmarkt. Jeffrey lijkt echt zijn zinnen op kamer 4 te hebben gezet.

Wanda is van mening dat Jeffrey het puur doet om te pesten. En Jasper is nog wel zijn beste vriend hier, suggereert ze. Jasper laat weten in tweestrijd te staan. Jeffrey ziet hem als zijn grootste concurrent, zegt hij zelfverzekerd. "Ik weet niet of ik op deze manier doorga of dat ik m keihard ga negeren", zegt hij nog stoer erachter aan.

Op dat moment komt Jeffrey net binnen en vraagt Jasper iets. Jasper negeert hem niet maar hij geeft hem antwoord. Wel op een hele stoere manier, trouwens.

Berend vertelt aan de groep wat zijn beweegredenen zijn om aan het programma mee te doen. In het kort komt het erop neer dat hij met een deel van het hopelijk te winnen bedrag, een eigen restaurant wil beginnen. Hij maakt een begin door die avond te koken voor de hele groep. Hutspot.

It's the most wonderful time of the year

In de aanloop naar de vrolijke gezellige dagen, lijken de emoties tussen de bewoners nog méér op te lopen. Wendy blaast stoom af bij Isaac over 'opa' Jan Willem. Jeffrey en Kim ruziën ook nog eens lekker door.

En dan raken Marciano, Martin en Mexx ook nog eens in een discussie verzeild. Wederom weer door inmenging van Mexx die graag wil weten waarom Marciano van Martin wil weten hoe deze zijn tijd gaat indelen het komend jaar.

En dan vergeet ik Babette nog. Die stelde een stemming om uit te maken waar het uitgespaarde geld naar toe moet gaan. Naar de voedselbank of naar de stichting van Moraima die een soortgelijk project heeft opgezet met een vriendin in de Dominicaanse Republiek.

Terwijl bewoners bezig zijn om op rood of groen te staan, beslist Isaac plots voor de hele groep. Er wordt niet gestemd het geld gaat naar de voedselbank. Moraima dr project is volgende keer aan de beurt, beslist hij. Babette voelt zich overruled en de tranen zitten haar hoog.

Ook Jeffrey laat zijn tranen de vrije loop bij Isaac. Hij zegt zich te schamen voor deze groep en is van mening er niet in te passen. Euh… dat wisten we al maar ga vooral zo door! Wordt het hopelijk een spannende kerst!

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!