Recensie: Time To Dance

Recensie: Time To Dance

Geschreven door Sebastiaan Boers

Een week geleden kwam RTL 4 met een nieuw dansprogramma. In Time To Dance gaan Dan Karaty, Robin Martens en Gianini Semedo Moreira op zoek naar nieuw dans talent. Als kijker denk je bijna dat er nu wel genoeg dansprogramma's zijn op televisie. Toch is Time To Dance anders dan andere dansprogramma's. Het is in ieder geval verrassend en leuk om naar te kijken.

In Time To Dance is de eerste indruk heel belangrijk. In slechts dertig seconden moeten de dansers zichzelf bewijzen. Zij staan dan nog niet oog in oog met de jury. Na die dertig seconden breken nog een paar spannende seconden aan. Krijgen de dansers een DANCE dan mogen zij voor de jury dansen. Maar wanneer zij een NO krijgen, dan moeten zij de show verlaten! Zonder een woord gewisseld te hebben met de jury, kan het al snel afgelopen zijn. 

Vooral die NO is vrij bijzonder. Zeker wanneer Dan in de jury zit. Het is wel zo netjes om iemand feedback mee te geven. Dat is wel even wennen. Maar zo dit Time To Dance in elkaar. Wanneer de dansers voor de jury mogen dansen, is het echt een dansshow. De dansers krijgen dan de kans om voor de jury te staan. Daarna is het nog de vraag of zij door mogen of niet.

Want per aflevering mogen er maar vijf acts door naar de halve finale. Wanneer de jury twijfelt over een act, kan er een dance battle komen. Dan staan er twee acts tegenover elkaar. Het liefst wil de jury gewoon vijf acts door laten. Maar dat blijkt soms niet zo makkelijk te zijn. Want de juryleden zijn het niet altijd met elkaar eens. Dat is eigenlijk niet heel raar. In elke jury zijn de juryleden het wel eens oneens met elkaar.

De jury van Time To Dance is wel bijzonder. Dat Dan in de jury zit, is vrij logisch. Hij heeft al zoveel dansprogramma's op zijn naam staan zoals; Everybody Dance Now, So You Think You Can Dance, Dance Dance Dance en natuurlijk Holland's Got Talent. Maar de rol van Robin in de jury is vrij bijzonder. Zij won vorig jaar Dance Dance Dance met Buddy Vedder. Door die overwinning zit zij nu in de jury van Time To Dance.

Het is best raar om haar in de jury te zien zitten. Niets negatiefs over Robin persoonlijk; maar om haar nu meteen in de jury te plaatsen? Ik vond haar soms ook een beetje onwennig overkomen. Het is natuurlijk ook haar eerste keer in een jury. Wie weet gaat dat de komende weken nog wel beter. Het derde jurylid, Gianini, is vrij energiek. Hij heeft duidelijk de nodige ervaringen opgedaan en lijkt zeker te zijn van zijn feedback.

Chantal Janzen en Jamai Loman mogen Time To Dance presenteren. Voor Chantal is het niet echt nieuw meer. Zij heeft al meerdere dansprogramma's mogen presenteren. Voor Jamai is het wel even nieuw. Een nieuw televisie duo lijkt te zijn geboren. Het was in het begin even wennen, maar Chantal en Jamai lijken goed op elkaar te zijn ingespeeld.

Time To Dance is een leuk, nieuw en verrassend programma voor op de vrijdagavond van RTL 4. Het is een dansprogramma die makkelijk te volgen is. Er komen bijna alleen maar goede acties voorbij. Echt slechte audities komen er niet echt in voor. Het is geen 'Idols' waarbij je als kijker moet lachen om de acts. Time To Dance lijkt een dansprogramma op een nieuw en hoger niveau.

Waar Everybody Dance Now wel een soort 'Idols' was, is Time To Dance volwassener. Dan kan natuurlijk ook komen omdat er al zoveel dansprogramma's zijn geweest. Niet alleen bij RTL, maar ook bij SBS6 zijn er al meerdere dansprogramma's geweest. Dus dan wil je als kijker ook wel iets anders zien. De nieuwe elementen in Time To Dance maakt het ook spannend om te kijken. Iedere acts is bijna een mini cliffhanger. Want krijgt een act een DANCE of een GO?!

De studio van Time To Dance bevat een groot podium waar de dansers kunnen dansen. Ook is er veel ruimte voor publiek. Dat is voor de dansers ook vrij bijzonder om mee te maken. Zo dansen zij niet alleen voor de jury, maar ook voor veel publiek. Maar het draait natuurlijk allemaal om het oordeel van de jury! De toekomst van de dansers ligt in de handen van de jury.

Time To Dance is zeker een aanrader. Voor iedereen die van dans én muziek houdt, is Time To Dance een leuk programma. Dans en muziek gaan ook in dit dansprogramma hand in hand samen. De muziek is misschien wel net zo belangrijk als de dansact zelf. Ik ben zelf fan geworden van Time To Dance. Het is een waardige opvolger van Everybody Dance Now. 

Time To Dance is iedere vrijdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: William Rutten