Het Perfecte Plaatje: Stijgen de deelnemers naar grote hoogte?
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Stijgen de deelnemers naar grote hoogte?

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Deze week gaan de overgebleven kandidaten op een missie. Mee met een super spannende parachutesprong, waarbij ze uiteraard niet zelf hoeven te springen. Na de loting blijkt dat Tina de eerste shoot mag doen, wanneer de manschappen zich gaan klaarmaken voor de sprong. Tijdens de voorbereiding maakt ze enkele portretten, maar haar doel is het maken van de pakkende foto tijdens het marcheren. Wanneer ze in lange rijen vertrekken naar het vliegtuig, vol spanning en opwinding. Hierbij kan ze mooi de omgeving meepakken, het geheel laten zien. 

Van te voren bepaald ze netjes haar instellingen en controleerd dat, maar ze vergeet 1 ding. Omstandigheden veranderen en dus zijn alle foto's van hét moment, overbelicht. Ja, in de nabewerking kun je hier wel iets mee, maar deze waren denk ik niet meer te redden. Tussendoor toch even je instellingen blijven checken Tina! Daarna gaan twee dames mee de lucht in. Geraldine en Trijntje vinden het beide spannend, maar eenmaal in de lucht lijkt Geraldine hier geen last meer van te hebben. Trijntje daarentegen is blij met de zakjes die ze van te voren meekrijgen.

Vanaf de grond

Vanaf de grond is een heel ander verhaal. Je hebt niet veel tijd, maar dat gold voor de andere fotografen natuurlijk ook. Alles gaat snel, snel, snel. Helemaal zonder gevaar is het niet, want de parachutisten komen met behoorlijke snelheid aan. Toch fijn dat er 1 even wilde blijven poseren, wetend dat hij eigenlijk allang weg moest zijn. Zowel Linda als Filemon maken een schitterende foto, maar in de nabewerking laten ze toch wat steekjes liggen. Het weer zat niet mee en tegen de lucht in fotograferen is niet altijd gemakkelijk. Helaas voor jullie, de jury ziet alles.

Uiteindelijk hebben ze allemaal best een sterke plaat neergezet, ondanks dat die van Tina niet helemaal de opdracht was. Maar, je moet iets als alle andere foto's onbruikbaar zijn. In de loop van het programma is ze wel wat beter geworden, maar dit is toch wel een behoorlijke fout. Net zoals iemand vanaf boven fotograferen, terwijl je die persoon juist sterker wilt laten over komen. Niet helemaal geslaagd Geraldine. Jammer.

Een sprookje van een shoot

Tijdens de volgende shoot moeten de kandidaten elkaar, of zichzelf, neerzetten als een modern sprookje. Nu is dit sowieso al niet gemakkelijk, maar de fotografen maken het zichzelf ook niet bepaald makkelijk. Linda heeft er voor gekozen om deze shoot alleen te doen en haar versie van de moderne assepoester vond ik erg goed bedacht. Jammer dat de foto qua belichting niet helemaal top was en dat je ziet dat ze haar telefoon vast houdt. Trijntjes versie van Pinokkio was duidelijk ver buiten de comfortzone van Filemon. Toegegeven, dat is het al snel, maar dit was toch wel een tikkeltje te. 

Filemon pakt haar in de volgende shoot terug en komt met een concept wat ik nooit achter hem had gezocht. Zeker weten dat hij dit enkel bedacht heeft door hetgeen Trijntje voor hem had bedacht. Het terugpakken van Trijntje heeft hem in dit geval veel gekost. Tina had een briljant idee voor de moderne versie van roodkapje en toegegeven, echt een fantastische foto. Hiermee was ze in haar element en heeft terecht top commentaar op de foto gehad. Zo zie je maar weer, wekenlang de onderste van het stel. Schuilt er dan toch een goede fotograaf in haar? Geraldine was met haar foto wat braaf, maar het was absoluut een mooie foto. Netjes gedaan.

Het einde...

Zoals ik al zei, heeft het terugpakken van Trijntje aan Filemon de kop gekost. Wekenlang heb ik gedacht dat hij in de finale zou eindigen, maar de laatste paar afleveringen werd het toch een stukje minder. Wellicht werd het hem te veel of voelde hij zich voor schut gezet, wat ik goed kan begrijpen. Jammer, maar deze week was de laatste aflevering voor Filemon. Blijven de 4 dames over, waarvan er drie mee gaan naar IJsland. Nooit gedacht dat Trijntje of Tina daar bij zouden zitten. Ik ben enorm benieuwd volgende week welke dames er over blijven. Jullie ook?

Meepraten en je eigen plaatjes delen? Word lid van onze Perfecte Plaatje-groep op Facebook!