Het Perfecte Plaatje Op Reis: De aftrap
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje Op Reis: De aftrap

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje Op Reis door háár lens.

Wow, wat een aftrap. Het Perfecte Plaatje in Zuid Afrika is begonnen en hoe schitterend is deze locatie. Die Tijl en William gaan de eerstkomende 10 jaar nog niet stoppen met dit programma, gezien de geweldige locaties waar ze elke keer van mogen genieten. Deze aflevering heb ik niet het idee dat er hysterische personen tussen zitten, iets wat ik persoonlijk heel erg kan waarderen. Natuurlijk zitten deze afleveringen anders in elkaar dan de 'normale' afleveringen, omdat er in dit geval voorafgaand aan het programma, is geïnvesteerd in het leren kennen van de camera's en lens combinaties. De kandidaten hebben al diverse trainingen gehad en bezitten dus al enig niveau en kennis.

Ergens is dit jammer, want het is soms hilarisch om te zien hoe men aan het stuntelen is met alle instellingen en het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe lens. In dit geval hebben de kandidaten een veel kortere leercurve die je niet helemaal mee krijgt, omdat het niveau aan het begin van het programma al wat hoger ligt. Dat stukje groei, missen we wel. Echter, leren de kandidaten uiteraard van het jury commentaar en dat krijgen we wel mee.

De eerste opdracht

De eerste opdracht is het schieten van een plaat, die de hashtag die je hebt meegekregen, moet laten zien. Tja, dat is in sommige gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Wat mij als eerste weer op valt, is dat er bij elke hashtag een beeld door mijn hoofd gaat, hoe ik dat zou willen neerzetten. Waarschijnlijk hebben jullie er allemaal wel direct een beeld erbij. De kandidaten ook, alleen deze zijn bij sommigen totaal anders dan ik ze had bedacht. Verschillende mensen, verschillende interpretaties. Des te belangrijker is het dus om een sterk beeld neer te zetten, zodat iedereen die kijkt het toch koppelt aan de juiste hasthtag. 

Dingen als: #lovemylife en #mijnietbellen zijn nog wel redelijk uit te beelden, maar hoe zet je inderdaad een #outfitoftheday weg of een #nofilter? Niet eens een heel erg gemakkelijke opdracht dus, maar eigenlijk wel ontzettend goed uitgevoerd. De kandidaten werkten erg goed met elkaar samen en waren dan ook echt bereid, om alles voor elkaar te geven. Even topless richting een kerk paraderen in een vreemd land, je moet het maar durven. In het jury commentaar waren ze fair, maar je krijgt uiteraard niet alles wat er gezegd wordt, te zien. Naar aanleiding van wat er werd gezegd, verwachtte ik een iets andere uitslag dan er nu werd gegeven. Niets schokkend, want ik denk dat het overall wel klopt, maar ik vermoede het toch anders. Leontien zette de minst beste prestatie weg, terecht wanneer je kijkt naar de foto's van de anderen. Tatum was in deze de beste, maar dat heeft ook zeker te maken gehad met alle vormen van gène die Numidia over boord heeft gegooid om voor haar deze foto te creëren. Complimenten voor beiden!

De tweede shoot - Fashion

Zoals in elk seizoen komt er een fashion shoot in voor, waarbij dit de ene keer makkelijk is dan de andere keer. Ditmaal was de locatie meer dan fantastisch. Hoewel ik persoonlijk niets heb met fashion fotografie, het is nu eenmaal niet mijn soort fotografie, was ik direct sprakeloos bij het zien van die locatie. Ik kon dan ook maar 1 ding denken: "Daar wil ik ook heen". De mooie strakke spierwitte lijnen in combinatie met de schitterende blauwe lucht, gaven het een bijna onwerkelijk geheel. Alle modellen hadden ook nog eens schitterende pakken / gewaden aan, welke qua kleur fantastisch afstaken tegen de omgeving. Als ze dan ook nog meewerken, is het helemaal geweldig. En hoewel ze in Zuid Afrika een soort mengelmoes van meerdere talen, waaronder Engels en Oud Nederlands spreken, kan die communicatie nog best lastig zijn. Helemaal als je je modellen moet aansturen.

Waar Leontien in de eerste shoot de plank een beetje missloeg, was dat in deze shoot het tegenovergestelde. Ze had een enorme klik met het model, wat het zeker beter maakte. Tijdens de shoot lieten ze al enkele gemaakte foto's zien en bij degene in het water dacht ik direct: 'Wow, dat is een plaat voor aan de muur!' Gelukkig heeft ze ook daadwerkelijk uit deze serie haar foto gekozen, want ze waren nagenoeg perfect. Een beetje teleurstellend was het in deze voor Rick. Hij miste elke klik met zijn model, die naar het leek ook totaal geen zin had om enige medewerking te bieden. Dit hoort er bij en is een beetje part of the job, maar maakt het ook ietwat unfair wanneer de rest wel modellen heeft die het daadwerkelijk leuk vinden. Ok, niet iedereen was even enthousiast, maar er werd wel degelijk meegewerkt. Geluk bij een ongeluk voor hem in dit geval, is dat er ook een foute keuze was gemaakt bij het inleveren van de beelden en er dus nog minder goede foto's tussen zaten. 

De afvaller van deze week

Numidia eindigde door de tweede shoot onderaan de lijst. Jammer, want in de eerste shoot was ze misschien niet de beste fotograaf, maar zeker wel het beste model. Nu gebeurd het meestal dat er in de eerste aflevering nog niemand naar huis gaat, dus hoe spannend meneer Tijl het ook wil laten klinken, dat is het eigenlijk niet helemaal. Althans, niet voor de kijkers thuis. Numidia mag dus nog even door naar volgende week. We hebben al een klein glimpje kunnen opvangen, van de zanderige opdracht die ze dan moeten gaan uitvoeren, waarbij ze ook nog eens de beschikking gaan hebben over geweldige apparatuur. Ik kan in ieder geval niet wachten om te kijken volgende week. Jullie ook niet?

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!