Het Perfecte Plaatje Op Reis: Vogeltjes zoeken
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje Op Reis: Vogeltjes zoeken

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje Op Reis door háár lens.

Na een ietwat teleurstellend einde van vorige week, deze week weer vol goede moed begonnen. Jaap, wat jammer dat je naar huis moest, maar zo is het programma nu eenmaal. Deze week gingen ze een tweetal totaal verschillende shoots doen, waarbij de eerste toch wel bij de meeste op een verlanglijstje stonden. Wat jammer dat juist deze shoot dus min of meer op een teleurstelling uit liep. Geldt bij deze ook een beetje voor mij, want dit was zeker ook mijn favoriete shoot, de vogels. In mijn vrije tijd ben ik vaak op pad om vogels te spotten en uiteraard vast te leggen en oh, wat had ik graag met ze meegegaan. Eerlijkheidshalve is een uur ook erg weinig tijd, zeker wanneer je een gebied nog niet kent.

Vooral Rob en Wildebras keken enorm uit naar deze opdracht en voor beiden is dit toch wel een flinke teleurstelling geweest. Toch had Wildebras zeker een veel beter plaatje kunnen inleveren, als hij een stapje naar links had gedaan. Nu viel de vogel enorm weg in het groen, terwijl hij juist een unieke locatie te pakken had. Zeker ook met de vogel dfie hij voor de lens kreeg, had dit een potentiële winnaar kunnen zijn. Het grappige is, dat juist degenen die er niet zo heel erg veel mee hadden, het beste hebben gescoord tijdens deze shoot. Misschien dat het enthousiasme van de anderen, ze toch een beetje blind heeft gemaakt voor het uiteindelijke doel. En Numidia, je verwacht toch zeker niet dat een vogel gaat blijven zitten wanneer je druk in het rond springt vanwege een zoemend geluid? Benieuwd of er nog een macro opdracht met insecten aan komt, dat lijkt me lachen.

Vogeltje gezien, kastje dicht.
Voor Rob vond ik het erg jammer, dat juist hij niet de vogeltjes te zien kreeg, die hij zo graag vast wilde leggen. Uiteindelijk heeft hij iets gevonden, maar het was niet bepaald de juiste vogel voor de opdracht. In het jury commentaar gaven ze aan, dat hij de gok had kunnen wagen met de uil, maar dat was niet de opdracht. Waarschijnlijk was hij dan ook daar op afgerekend, dus ik begrijp dat hij daar niet voor heeft gekozen. Rick was de terechte winnaar van deze shoot, omdat hij op dezelfde plek als Eloïse en Leontien de vogels wist te spotten, maar er toch een ander vogeltje uit wist te halen. Goed gezien. En dat is waar het om draait, een uniek beeld. Toch waren de andere foto's zeker niet slecht en het enthousiasme blijft leuk.

In de tweede shoot gooien ze het over een totaal andere boeg deze keer. Wat een verschrikkelijke locatie, hoewel dat uiteraard perfect was voor deze shoot. Maar het enge gevoel wat daar hangt, ik kan er helemaal niks mee en zou er waarschijnlijk alleen maar last van hebben. De opdracht was best lastig, want hoe beeld je uit in 1 foto, dat de wereld is vergaan? Er kwamen direct wel enkele films in me op, die ik als voorbeeld zou hebben gebruikt en ik denk dat dit zeker bij de kandidaten ook het geval is geweest. Hoewel Leontien het geweldig heeft gedaan als model, snapte ik de interpretatie van Tatum ook niet helemaal. En ik moet eerlijk zeggen, dat het idee bij de tweeling fantastisch was, maar de uitwerking echt heel erg jammer. Hier had zeker een potentiële winnaar in kunnen zitten, wanneer er iets meer was gelet op de details.

Wie zette het beste beeld neer?
Wederom had Rick een goed beeld, alhoewel ik de situatie niet helemaal kon plaatsen met de opdracht. Hij heeft er een andere draai aan gegeven dan de rest, heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt, maar wel heel mooi uitgevoerd. In het geval van Wildebras had ik gekozen voor een andere lichtsetting, maar dit is en blijft enorm lastig. Ik doe het ze dan ook niet even na. Het beeld van Leontien was inderdaad wat ik me ook voorstelde bij deze opdracht. Het gevoel dat de wereld is vergaan en er nog enkele mensen over zijn, die moeten overleven. Dat gevoel kreeg ik bij deze opdracht en zij duidelijk ook. Heel mooi neergezet en ook qua licht, een perfect plaatje. En laat dat nu precies zijn waar het om draait.

Waar je vaak de neiging hebt om een portret foto te schieten, is het juist in dit soort situaties van belang, dat je de hele omgeving mee neemt. Bij Leontien vertelde de hele setting het verhaal. Heel mooi. Toch vond ik het erg jammer, dat Rob uiteindelijk degene was, die naar huis moest. Juist omdat hij het zo lastig had bij de eerste shoot. Is het terecht? Jazeker. Maar dan mag je het nog steeds jammer vinden toch? Soms zitten er mensen in het programma, waarvan je gewoon hoopt, dat ze het lang vol houden. Dat was zo bij Jaap en nu ook weer bij Rob. Maar helaas, het gaat om de feiten en niet om gevoel. Toch is er in dit seizoen niemand die echt stoort qua gedrag, die echt overdreven doet of hysterisch en dat maakt het een stuk leuker om ze allemaal te volgen op deze reis. Gaan we al een gokje wagen, wie er in de finale komen? Ik heb al wel een idee en ben benieuwd naar die van jullie!

 

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!