Mei maand is James Bond maand bij RTL 7

Mei maand is James Bond maand bij RTL 7

Geschreven door Pieter Jongsma

In de maand mei is de wereldwijd bekende uitspraak “My name is Bond, James Bond” veelvuldig te horen bij RTL 7.

In deze voorjaarsmaand worden maar liefst 17 ‘007’-titels uitgezonden bij de mannenzender. Hierdoor wordt de meimaand gebombardeerd als ‘James Bond Maand’ en verandert de naam van de zender tijdelijk van RTL 7 naar RTL 007.

Met de ‘license to kill’ bevoegdheid van James Bond stijgt het actiegehalte vrijwel dagelijks naar een hoogtepunt. Bijzondere auto’s, merkwaardige wapens en aparte gadgets zijn het kenmerk van iedere ‘007’-film. Hiermee weet Bond steeds op het nippertje te ontsnappen uit de meest gevaarlijke situaties en is daardoor dé onsterfelijke held. Door zijn mannelijke uitstraling, zijn charme en elegantie krijgt hij veel vrouwelijke aandacht. De meest sexy vrouwen komen op zijn pad om hem te verleiden maar er zijn ook ‘Bond-girls’ die hele andere bedoelingen met hem hebben.

De films die tijdens de 007-maand worden uitgezonden zijn; ‘Dr. No’, ‘From Russia With Love’, ‘Goldfinger’, ‘Thunderball’, ‘You Only Live Twice’, ‘On Her Majesty’s Secret Service’, ‘Diamonds Are Forever’, ‘Live And Let Die’, ‘The Man With The Golden Gun’, ’The Spy Who Loved Me’, ‘Moonraker’, ‘For Your Eyes Only’, ‘Octopussy’, ‘Never Say Never Again’, ‘A View To A Kill’, ‘The Living Daylights’ en ‘Licence To Kill’

De wereld maakte in 1962 kennis met James Bond. De eerste film, ‘Dr. No’, waarin Sean Connery de hoofdrol vertolkte, werd voor 1.100.000 dollar geproduceerd en bracht wereldwijd bijna 60.000.000 dollar op. Na dit succes volgde er in rap tempo nieuwe titels die één voor één kaskrakers werden. Aan de films die vol zitten met special-effects, werkten grote sterren mee. Er zijn maar liefst zes topacteurs die de rol van James Bond op zich hebben genomen: Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton, George Lazenby, Pierce Brosnan en Daniël Craig. Ook sterren uit de muziekwereld staan in de rij om mee te mogen werken aan een titelsong. Onder anderen Shirley Bassey, Paul McCartney, Tina Turner, Madonna en Adele hebben allen een bijdrage geleverd aan de muziekstukken.

Ons eigen land heeft diverse connecties met de actiefilms. Zo is de film ‘Diamonds Are Forever’ deels opgenomen in Amsterdam en is acteur Jeroen Krabbé te zien in ‘The Living Daylights’. In Nederland is het de traditie dat de première van een nieuwe ‘Bond’-film plaatsvindt in Theater Tuschinski waarbij één of meer acteurs uit de film aanwezig zijn.

Uitzendingen;
Zaterdag 3 mei, 20.00 uur ‘James Bond Maand: Dr. No’
Zondag 4 mei, 20.00 uur ‘James Bond Maand: From Russia With Love’
Dinsdag 6 mei, 20.30 uur ‘James Bond Maand: Goldfinger’
Woensdag 7 mei, 20.30 uur ‘James Bond Maand: Thunderball’
Zaterdag 10 mei, 20.00 uur ‘James Bond Maand: You Only Live Twice’
Zondag 11 mei, 20.00 uur ‘James Bond Maand: On Her Majesty’s Secret Service’
Dinsdag 13 mei, 20.30 uur ‘James Bond Maand: Diamonds Are Forever’
Zaterdag 17 mei, 20.00 uur ‘James Bond Maand: Live And Let Die’
Zondag 18 mei, 20.00 uur ‘James Bond Maand: The Man With The Golden Gun’
Dinsdag 20 mei, 20.30 uur ‘James Bond Maand: The Spy Who Loved Me’
Woensdag 21 mei, 20.30 uur ‘James Bond Maand: Moonraker’
Zaterdag 24 mei, 20.00 uur ‘James Bond Maand: For Your Eyes Only’
Zondag 25 mei, 20.00 uur ‘James Bond Maand: Octopussy’
Dinsdag 27 mei, 20.30 uur ‘James Bond Maand: Never Say Never Again’
Woensdag 28 mei, 20.30 uur ‘James Bond Maand: A View To A Kill’
Donderdag 29 mei, 20.30 uur ‘James Bond Maand: The Living Daylights’
Zaterdag 31 mei, 20.00 uur ‘James Bond Maand: Licence To Kill’