NPO maakt inzendingen internationale tv-prijzen bekend

NPO maakt inzendingen internationale tv-prijzen bekend

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft de inzendingen bekend gemaakt voor de prestigieuze Emmy Awards en de BANFF Rockie Awards. “We zijn trots op de mooie programma’s die bij de publieke omroep worden gemaakt. Op internationaal niveau worden onze programma’s bijzonder gewaardeerd,” aldus Shula Rijxman, lid van de Raad van Bestuur van de NPO.

Drie programma’s van de publieke omroep hebben inmiddels een nominatie op zak voor de BANFF Rockie Awards.

Emmy Awards
In de categorie Jeugd heeft de NPO de series Bikkels (VPRO), United Stuff of America (VPRO) en Zusjes (NTR) ingezonden. De Prooi (VARA) is de Nederlandse inzending in de categorie Dramaseries, Killing Time (VPRO) in de categorie Documentaire en De Nieuwe Wereld (NTR) in de categorie Made for TV movies.

Pierre Bokma maakt met zijn hoofdrol in De Prooi (VARA) kans in de categorie Best Performance of an Actor. Ditzelfde geldt voor Bianca Krijgsman (Best Performance of an Actress) voor haar rol in De Nieuwe Wereld (NTR).

De Emmy Awards zijn de belangrijkste internationale onderscheidingen voor tv-programma's. Dit jaar worden de Emmy's voor de 66ste keer uitgereikt. De nominaties voor de Emmy Awards worden in oktober bekend gemaakt, de uitreiking vindt een maand later plaats.

Eerder wonnen onder andere de Nederlandse programma’s All Stars, De Donor Show, Het Zakmes, Hans Liberg (Liberg zaps himself) en de documentaire Welcome to North Korea een Emmy. Pierre Bokma won in 2007 al een Emmy-award voor zijn rol in 'De Uitverkorene', een telefilm van de VPRO.

BANFF Rockie Awards
De BANFF Rockie Awards worden in juni voor de 35ste keer uitgereikt tijdens het prestigieuze Canadese BANFF World Media Festival in juni 2014. Van de programma’s die de NPO heeft ingestuurd zijn inmiddels Zusjes (NTR), Bikkels (VPRO) en De Nieuwe Wereld (NTR) genomineerd en maken daarmee een grote kans op een BANFF Rockie Award.

Ook in het verleden werden op dit internationale televisiefestival Nederlandse inzendingen bekroond. Vorig jaar won de jeugdserie Mijn Vader Is (VPRO) en in het verleden werden onder andere Valse Wals van de AVRO en Dood op Verzoek van de IKON  in Canada beloond met een award (www.banffmediafestival.com).