NPO koopt nieuwe films en series op internationale TV-markt

NPO koopt nieuwe films en series op internationale TV-markt

Geschreven door Pieter Jongsma

Ook voor de komende jaren heeft de publieke omroep zich weer verzekerd van een mooi pakket internationale films en series. In de loop van 2016 en 2017 zijn ze op de publieke zenders te zien. Hans Schwarz, hoofd Aankoop bij de NPO, is blij met de aangekochte programma's:

"Ondanks de toenemende concurrentie heeft de publieke omroep ook dit jaar de crème de la crème op het gebied van internationale films en series weten te bemachtigen. De nieuwe programma's zijn met het oog op een zo breed mogelijk publiek gekocht."

Nieuwe series
De NPO heeft verschillende nieuwe series aangekocht. KRO-NCRV gaat op NPO 2 het 8-delige Britse kostuumdrama Victoria uitzenden over de jonge jaren van de Britse koningin Victoria. Van haar kroning op 18-jarige leeftijd tot haar huwelijk met Prins Albert in 1840. Ook op NPO 2 is de spionageserie London Spy (VPRO) te zien van de Vlaamse regisseur Jakob Verbruggen (The Fall, The Bridge, House of Cards). Verder is op NPO 2 de Deense dramaserie Thicker Than Water (NTR) en op NPO 3 de Amerikaanse dramaserie Unreal (AVROTROS) te zien. Unreal geeft een (fictief) kijkje achter de schermen van reality series zoals The Bachelor. De serie won een Critics Choice Award in 2015 als beste nieuwe serie.

Films en documentaires
Eerder maakte de NPO al bekend drie Oscarwinnende films en documentaires aan te hebben gekocht, namelijk Spotlight (BNN-VARA), Son of Saul (VPRO) en Amy (VPRO).

Daarnaast zijn de succesvolle films Still Alice, Carol en 45 Years komend jaar te zien bij de publieke omroep. In Still Alice speelt Oscar-winnares Julianne Moore een vrouw die vroegtijdige dementie krijgt. Carol speelt zich af in de jaren '50 en is een drama over een verboden liefde tussen een jonge fotografe (Rooney Mara) en de getrouwde, welgestelde Carol (Cate Blanchett). In 45 Years maakt een op het oog gelukkig stel voorbereidingen voor het vieren van hun 45-jarige huwelijk. Door een brief komt een verborgen verleden aan het licht, waardoor de relatie onder druk komt te staan.

De spraakmakende documentaire The Wolfpack (VPRO), over zes slimme en charismatische broers die afgesloten van de buitenwereld opgroeien in een New Yorks appartement, is op 30 mei op NPO 2 te zien.

Nieuwe seizoenen
De NPO heeft, naast nieuwe programma's, ook nieuwe seizoenen van bewezen successen van de publieke omroep aangekocht. KRO-NCRV gaat het tweede seizoen van Grantchester, het derde seizoen van The Bridge en het vierde en laatste seizoen van Mr. Selfridge uitzenden. BNN-VARA gaat door met het zesde seizoen van de populaire serie Homeland. De VPRO heeft een nieuw seizoen van Louis Theroux gekocht en zendt het tweede seizoen van Mr. Robot uit. Seizoen 3 en 4 van de Australische serie A place to call home (MAX), over de belevenissen en intriges van de steenrijke Australische familie Bligh, zijn te zien op NPO 2.