AVRO-dramaserie Ramses ontvangt Zilveren Nipkowschijf

AVRO-dramaserie Ramses ontvangt Zilveren Nipkowschijf

Geschreven door Pieter Jongsma

De AVRO-dramaserie Ramses, over de jonge jaren van Ramses Shaffy, heeft vandaag de Zilveren Nipkowschijf 2014, ontvangen.

Hoofd Kunst & Cultuur en Drama, Simone van den Ende en regisseur Michiel van Erp namen in De Vorstin in Hilversum de prijs voor het beste tv-programma in ontvangst.

Simone van den Ende Hoofd Kunst & Cultuur en Drama: "We zijn enorm trots op de unieke serie Ramses. Deze kwalitatief hoogstaande dramaserie past heel goed bij AVROTROS en de Publieke Omroep. Het dramateam van de AVRO, regisseur Michiel van Erp en scenarioschrijfster Marnie Blok hebben vanaf het prille begin, vier jaar geleden, met veel passie gewerkt aan Ramses. Dat deze samenwerking z'n vruchten afwerpt en beloond wordt met de Zilveren Nipkowschijf is een hele eer. Een groot compliment voor het hele team en in het bijzonder voor de drie hoofdrolspelers: Noortje Herlaar, Maarten Heijmans en Thomas Cammaert!"

Michiel van Erp, regisseur Ramses: "Ik ben zeer vereerd dat mijn eerste dramaserie zo veel lof heeft gekregen. Ik ben vooral enorm trots op de cast en crew met wie ik Ramses heb mogen maken. En blij dat de AVRO en het mediafonds zoveel vertrouwen in de pittige onderneming hadden. Het smaakt naar meer."

Over Ramses
Ramses gaat over de jonge jaren van Ramses Shaffy en in zijn kielzog die van Joop Admiraal en Liesbeth List. Van begin jaren '60 tot eind jaren '70. Het zijn de jaren waarin Ramses de lieveling wordt van het Nederlandse toneel, Shaffy Chantant opricht en een nationale held wordt. Maar het zijn ook de jaren waarin hij uiteindelijk aan drank en drugs ten onder gaat. En het zijn de jaren dat er veel in Amsterdam veranderde. De opkomst van de flower power, de vrije seks, de drugs en een veranderende moraal na de brave jaren '50.

De vierdelige dramaserie Ramses is geregisseerd door Michiel van Erp, het scenario is geschreven door Marnie Blok. De rol van Ramses Shaffy werd vertolkt door Maarten Heijmans, Noortje Herlaar kroop in de huid van Liesbeth List en Thomas Cammaert speelde de rol van Joop Admiraal.

Nipkowschijf
De Nipkowschijf wordt elk jaar toegekend door een jury van tv-recensenten. Vorig jaar won de documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum. In 2012 won het reisprogramma O'Hanlons Helden.