WNL debuteert in avond op Nederland 1 met 'Helden in de Knel'

WNL debuteert in avond op Nederland 1 met 'Helden in de Knel'

Geschreven door Pieter Jongsma

Omroep WNL maakt zijn debuut in de avondprogrammering van Nederland 1. Met een serie indringende portretten van hulpverleners wil de omroep begrip vragen voor het psychologisch zware werk van 'de mens in uniform'.

In 'Helden in de Knel' komen deze zomer agenten, brandweerlieden en ambulance-personeel aan het woord. Zij kregen tijdens hun werk te maken met zeer traumatische gebeurtenissen en agressie van omstanders.

In de zesdelige televisie-serie gaan zij terug naar de plaatsen waar zij werden geconfronteerd met de duistere kanten van hun vak. WNL blikt met hen terug en reconstrueert de gebeurtenissen die hen bijna op de knieëen bracht.

Ook ontmoeten de hulpverleners - soms na jaren - mensen met wie zij in heftige omstandigheden te maken hadden, zoals nabestaanden of personen die zij wisten te redden. Familieleden en collega’s van hulpverleners beschrijven welke impact die traumatische gebeurtenissen ook op hun leven had.

De televisie-serie is gemaakt met producent Tuvalu Media, die eerder met ex-militairen een verwante serie maakte, 'Oorlog in mijn Hoofd'.

In 'Helden in de Knel' vertellen agenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel hoe zij aanwezig waren bij de cafebrand in Volendam, het schietincident in Alphen aan de Rijn of de Bijlmerramp. Maar ook hoe zij te maken kregen met lugubere zelfdodingen of aangrijpende ongelukken.

'Waar deze helpers vaak extra onder gebukt gaan is a-sociaal en agressief gedrag tegen hen', zegt WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes. 'De zogenoemde verhuftering van de maatschappij leidt maar al te vaak tot geweld tegen de hulpverlener; terwijl dankbaarheid op zijn plaats is.'

Uit de serie komt naar voren hoe sommige hulpverleners uiteindelijk niet in staat blijken om alle indrukken te verwerken, waardoor zij te maken krijgen met emotionele problemen, tot aan depressie en post-traumatische stress-stoornis (PTSS) toe. In enkele gevallen leidde dit tot het verlies van hun werk, terwijl zij juist ooit voor het vak kozen om zich in te zetten voor de samenleving. In Helden in de Knel doen de hulpverleners hun verhaal in de hoop dat hun verhaal leidt tot begrip en waardering bij het publiek.

Omroep WNL wil met de nieuwe televisieserie daaraan bijdragen. Volgens de omroep past de serie in de Wij Nederland-actie van de omroep, waarmee WNL wil bijdragen aan een beter Nederland. De omroep voerde eerder dit jaar een motto toe aan aan zijn naam: 'WNL, omroep van Wij Nederland'.

De serie zal vanaf 15 juli daarom ook worden ondersteund vanuit de website WijNederland.tv. De reportage-reeks is het eerste programma dat WNL maakt voor de avondprogrammering van Nederland 1. Op deze zender maakt de nieuwe omroep al enkele jaren de succesvolle ochtendprogramma's 'WNL Vandaag de Dag' en 'WNL op Zondag'.