3 dagen lang nieuwe programma's op NPO 3

3 dagen lang nieuwe programma's op NPO 3

Geschreven door Pieter Jongsma

Vanaf vanavond begint het nieuwe TV Lab op NPO 3. Voor het zesde jaar op een rij presenteren de omroepen hun nieuwste programma-ideeën aan het publiek.

Drie dagen lang zijn iedere avond vanaf 20.30 uur de volgende nieuwe programma’s te zien op NPO 3

TV Lab: Oudtopia (VPRO)
Welke levenslessen gaan schuil achter de geraniums? Documentairemakers Tim den Besten en Nicolaas Veul, beiden eind twintig, nemen een voorproefje op hun eigen toekomst door een maand lang hun intrek te nemen in een verzorgingshuis en samen te leven met ouderen.

Veul en Den Besten leggen hun levensvragen over werk, vriendschap, familie, liefde, relaties en seksualiteit voor aan de ouderen van vandaag en onderzoeken zo wat écht belangrijk is in het leven. De ouderen hebben het leven immers al geleefd en beschikken over de nodige levenservaring die de jongens nog missen. Hoe kijk je naar het leven als het grootste deel achter je ligt en de dood je in de nek hijgt? Geconfronteerd met de verhalen van de ouderen reflecteren de makers op hun eigen leven.

Info over de makers: Nicolaas Veul en Tim den Besten maakten eerder voor de VPRO de documentaires Gay-K 2012 over de eerste gaypride van Oekraïne, en Een man weet niet wat hij mist waarin de homoseksuele Tim het voor het eerst met een meisje doet. Ook presenteren ze samen elke zondagochtend het jeugdprogramma Beestieboys.

Donderdag 21 augustus  om 20.30 uur
Vrijdag 22 augustus om 20.30 uur
Zaterdag 23 augustus om 20:30 uur

TV Lab: Meer Meer Meer (VARA)
Nederland is gezellig vol. Met bijna 17 miljoen inwoners zijn zelfs bijna alle nationaliteiten in ons land vertegenwoordigd. Bijna. Want er missen er nog een paar. Waaronder iemand uit Brunei. En daarom gaan Roué Verveer en Murth Mossel op reis om te kijken of ze ook die ontbrekende nationaliteit naar ons land kunnen halen. Hun motto is niet minder dan: Meer Meer Meer.

Donderdag 21 augustus  om 21.16 uur

TV Lab: Six dates (VPRO)
In zes dates leren Sara en Joris elkaar steeds beter kennen.
Een serie over liefde en torenhoge verwachtingen. Over rare afspraakjes waarbij er van beide kanten een onuitgesproken, maar glashelder besef is van waar het naar toe moet gaan.
Zes Dates zit vol ongemakkelijke momenten en herkenbare situaties. En na iedere date wil je weten hoe het verder gaat. Komt er nog een volgende?

Met: Stefanie van Leersum en Matthijs IJgosse
Scenario: Daan Windhorst
Regie: Ivo van Aart
Donderdag 21 augustus  om 21.55 uur
Donderdag 21 augustus om 22.59 uur
Vrijdag 22 augustus om 21.55 uur
Vrijdag 22 augustus om 22.50 uur
Zaterdag 23 augustus om 21.50 uur
Zaterdag 23 augustus om 0.30 uur

TV Lab: Alle dagen seks (KRO)
Hoe is het om 30 dagen achter elkaar seks te hebben met je partner, en wat betekent dit voor je relatie? Dat is de vraag in het nieuwe KRO-programma Alle Dagen Seks. Arie Boomsma volgt vier stellen die meedoen aan dit ‘nationale sexperiment’. Kijkers kunnen de deelnemende stellen volgen via televisie maar ook via internet, radio en social media. De ontknoping van KRO Alle Dagen Seks wordt op 21, 22 & 23 augustus live uitgezonden in TV Lab, de week voor vernieuwende televisie op NPO 3.
Donderdag 21 augustus  om 22.10 uur
Vrijdag 22 augustus om  22.05 uur
Zaterdag 23 augustus om 22:05 uur

TV Lab: Streetlab (KRO-NCRV)
4 jeugdvrienden maken een komisch en toegankelijk programma over menselijk gedrag. Zij testen elkaar en andere mensen uit in grappige en spannende situaties. Altijd in het kader van een sociaal experiment.

Het programma (van 10 min) bestaat uit 2 of 3 experimenten per keer waarin de vriendendeels zelf slachtoffer zijn en deels onschuldige mensen onderdeel maken van hun experiment. In het programma doen zij eerst scherpe een geestige observaties op een specifieke plek met een zeer rake voice over en vervolgens dagen ze elkaar uit om een experiment aan te gaan. Vaak doen ze dat in competitievorm. Ze staan bijvoorbeeld te kijken bij een cricket wedstrijd en verbazen zich lachend erover hoe ingewikkeld die sport is, om uiteindelijk een van hen aan te wijzen die de wedstrijd moet gaan fluiten als scheids. Het experiment is dan: Kijken hoe lang het duurt voor we het veld afgeslagen worden. Of: Kun je in een museum de tour kapen, en argeloze toeristen onzin over de kunst vertellen zonder dat ze het doorhebben?

Donderdag 21 augustus om 22.50 uur
Vrijdag 22 augustus om 22.50 uur

 

TV Lab: Donuts         (VPRO)
Het is een wereldwijd fenomeen. Jonge creatieve makers die op internet doen wat ze zelf leuk vinden. Met niet meer dan een camera, een laptop en wat vrienden bereiken zij een miljoenenpubliek. Onder aanvoering van Nederlands populairste makers bundelen zij voor het eerst hun krachten en co-creëren vanuit alle continenten een televisieprogramma. In één aflevering staat één universeel thema centraal, die de makers in een estafette van naadloos in elkaar overlopende filmpjes uitwerken tot één geheel. Zeg maar: Metropolis meets The Office.
Vrijdag 22 augustus om 21.15 uur

TV Lab: Kreezie (BNN)
Hoe reageer je als iemand je telefoon even leent, deze ‘per ongeluk’ in het water laat vallen en ‘m vervolgens op een totaal andere locatie weer tevoorschijn laat komen? Of nog gekker: als iemand voor je neus plotseling in tweeën ligt? In Kreezie houden drie ’street’-goochelaars mensen in alledaagse situaties voor de gek. Alles geregistreerd met de verborgen camera. Presentatie: Gwen van Poorten.

Zaterdag 23 augustus om 21.15 uur

TV Lab: Weestlent (BNN)
Het kan niet altijd mee zitten. Neem bijvoorbeeld Dennis en Valerio. Zijn ze net lekker op het top van hun professionele kunnen, vergaat de wereld. Zul je net zien.

De samenleving zoals wij die kennen is niet meer. Er is geen politie, geen leger, geen rechtvaardigheid. Het enige recht is het recht van de sterkste. In de smeulende ruïnes van de grote Nederlandse steden vormen georganiseerde bendes de nieuwe sociale orde. Je aansluiten bij een bende betekent meedoen met moorden en plunderen om je kans op overleven te vergroten. Een enkeling probeert het in zijn eentje te redden, maar in deze nieuwe wereld leidt dat vrijwel altijd tot een gruwelijke dood.

Dus wat doe je dan als voormalig presentatie duo? Hoe gaan Dennis en Valerio overleven in deze post-apocalyptische samenleving? Nou gewoon, door zich niet te veel in te spannen, lekker met de flow mee te gaan en zich heel erg druk te maken om de kleine comforts in het leven: Schone sneakers, een voorraadje kogels en een blikje cassis.

Zaterdag 23 augustus om 22.50 uur

TV lab: CINEMATES (BNN)
Kelvin Boerma (19) en Peter de Harder (20) staan bekend als het filmduo Cinemates: twee jonge gasten die wekelijks tienduizenden YouTube-bezoekers verrassen met hun filmpjes. Tijd om het grote publiek te veroveren!
Zaterdag 23 augustus om 23.35

TV Lab: Tokyo reverse (VPRO)
Je wilt net naar bed gaan en de tv uit zetten maar kijkt nog even naar NPO 3.
Een jonge man wandelt op straat, recht voor de camera. Hij loopt soepel door de straten van een grote wereldstad. Maar dan opeens; Een jogger komt voorbij, achteruit.  Een vogel vliegt.. achteruit.
Auto’s rijden achterstevoren. Regen valt omhoog in plaats van beneden… Deze jongeman loopt vooruit terwijl de hele wereld achteruit beweegt.

Welkom bij het Tokyo Reverse experiment. Tokyo Teverse werkt hypnotiserend. Een nieuwe bespiegeling van een stad? Een observatie van de wereld in z’n achteruit?  Wat gaat er gebeuren? Gaat iemand met hem spreken? Gaat hij ooit stoppen met lopen?
Deze film is als een lang shot van zonsopgang tot zonsondergang, als een choreografie tussen man en stad.

Slow tv komt oorspronkelijk uit Noorwegen waar de publieke omroep NRK een camera op de neus van een trein zette en een fantastisch landschap filmde om daarmee de honderdste verjaardag van het treinspoor tussen Oslo en Bergen te vieren. Noorwegen ging voor natuur met slow tv, Toyko Reverse richt zich op het spektakel van mensen in de grote stad, waarbinnen we even tot adem kunnen komen van de moderne wereld met deze hypnotiserende beelden en een speciaal hiervoor gecomponeerde soundtrack.
Tokyo Reverse was oorspronkelijk 9 uur lang en gemaakt voor France 4 die 9 jaar bestond en dit experiment voorjaar 2014 uitzond.

Speciaal voor de VPRO werd deze nacht gehermonteerd tot een nieuwe versie van 370 minuten, te zien in TV Lab op NPO 3, Tijdens het kijken wordt iedereen uitgenodigd te reageren op #tokyoreverse

Zaterdag 23 augustus van 00.00 uur tot zondag 24 augustus 06.10 uur.