Caroline Tensen helpt laaggeletterden in nieuw NCRV-programma Zeg eens B

Caroline Tensen helpt laaggeletterden in nieuw NCRV-programma Zeg eens B

Geschreven door Pieter Jongsma

Stel dat je schoolgaande kinderen hebt, maar hun rapporten zelf kan niet lezen en ze niet kan helpen met hun huiswerk? Dat je partner altijd alle formulieren in moet vullen, omdat je nauwelijks kan schrijven? Of dat je een ongeluk krijgt op je werk, omdat je de veiligheidsvoorschriften niet goed kan lezen? Voor een op de negen volwassenen in ons land levert hun taalachterstand dagelijks problemen op.

In haar nieuwe, zesdelige NCRV-programma Zeg eens B (vanaf vrijdag 10 oktober op NPO 1, 21.30 uur) volgt Caroline Tensen Nederlanders die laaggeletterd zijn. Ouders die hun eigen kinderen niet kunnen voorlezen. Mannen en vrouwen die in een sociaal isolement komen, omdat ze zich geen raad weten met papierwerk van de overheid. Mensen die in de supermarkt wel weten waar de producten staan, maar de verpakkingen niet kunnen lezen.

Samen met kinderen, familie en vrienden volgt Caroline Tensen deze mensen, terwijl ze met hulp van een taalcoach leren om op een normaal niveau te lezen en schrijven. Zoals de 49-jarige Marco die dagelijks doodop uit zijn werk komt, omdat zijn baan hem extreem veel energie kost door zijn laaggeletterdheid. En de 29-jarige Danielle die een voorbeeld wil zijn voor haar 5-jarige zoontje. ”Als er een verjaardagskaart rond gaat en iedereen moet er iets op schrijven, krijg ik het benauwd; alles wordt wazig en ik wil weg”, aldus Danielle.

Caroline Tensen: “Je kunt je nauwelijks voorstellen hoe fijn het is om gewoon te kunnen lezen en schrijven. Wat een enorme impact dit heeft op je leven als je dit niet kan. In Zeg eens B ga ik deze mensen volgen tijdens het leerproces waarmee ze hopelijk hun leven weer in eigen hand krijgen. Om met elkaar toe te werken naar een bijzonder doel: van het voorlezen van een zelfgeschreven liefdesbrief tot het solliciteren naar die zo gewilde baan. Ik vind het indrukwekkend om dit van zo dichtbij te mogen volgen.”

Volgens gegevens van de Stichting Lezen & Schrijven kunnen 1,3 miljoen Nederlanders (tussen 16 en 65 jaar) niet goed lezen en/of schrijven. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die beter kunnen lezen en schrijven, zelfredzamer zijn en zich gelukkiger voelen. De grootste groep laaggeletterden (65%) bestaat uit oudere autochtonen met een middelbaar opleidingsniveau. Zo’n 40 procent van alle laaggeletterden zit werkloos thuis. Als alle laaggeletterden een taalcursus zouden volgen, zou dat de maatschappij maar liefst 700 miljoen euro kunnen opleveren!

vrijdag 10 oktober 2014 - 21:30 uur, NPO 1.