Recensie ; Zeg eens B

Recensie ; Zeg eens B

Geschreven door Sebastiaan Boers

Taboe over het niet kunnen lezen en schrijven wordt doorbroken?!

De NCRV komt met een nieuw programma over laaggeletterden. Het programma heeft de titel, Zeg Eens B en wordt gepresenteerd door Caroline Tensen.

In dit nieuwe programma volgt Caroline iedere week een aantal mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het zijn mensen die er moeite hebben om dit probleem openbaar te maken aan hun directe omgeving.

Dankzij Zeg Eens B wordt het probleem van het niet kunnen lezen en schrijven bespreekbaar gemaakt. Het lijkt er sterk op dat er niets aan gedaan kan worden. Deze gedachte hebben de mensen die gevolgd worden ook.

Dit taboe wordt nu doorbroken dankzij dit NCRV-programma. Het doel van het programma is het in kaart brengen van het probleem. Aan de hand van die informatie wil het programma laten zien welke mogelijkheden er open liggen in de toekomst. Als allereerste moet het bespreekbaar worden. Daar begint Caroline ook mee, ze geeft de mensen een luistert oor en komt ook echt geïnteresseerd over. 

Nadat het probleem bespreekbaar gemaakt is, is het tijd voor de volgende stap. De volgende stap bestaat vooral uit actie. Nu is het aan de mensen om met hun ''probleem'' om te gaan. Het is mooi om te zien hoe de kandidaten uit hun schaamte stappen en op zoek te gaan naar een oplossing. Door terug te gaan naar school beginnen de mensen bij het begin om aan hun probleem te werken.

Doordat de mensen zich vroeger (en nu ook nog) schamen, zijn ze wel enorm creatief. Het lijkt er op dat ze met hun creativiteit hun probleem omzetten in een soort kracht. Het niet goed kunnen lezen en schrijven zorgt ervoor dat de mensen gaan nadenken over de mogelijkheden die zij nu hebben.

Caroline geeft alle mensen de kans om hun verhaal te vertellen. Dit zorgt er bij de kijker voor dat dit probleem van de samenleving in kaart wordt gebracht. In plaats van hier een probleem van te maken, kan het ook gezien worden als een nieuwe mogelijkheid. Het is nooit te laat om aan het probleem te werken. Door middel van het volgen van cursussen of terug te gaan naar school zorgt het ervoor dat het probleem opgelost kan worden.

Zeg Eens B is niet zo zeer een hulpprogramma, maar meer een luistert oor. Het is een prima zet van de NCRV om Caroline Tensen in te zetten voor dit programma. Door een programma te maken over laaggeletterden, zal dit nu wellicht beter bespreekbaar worden. Hierdoor kan er sneller en efficiënter worden ingespeeld om mensen te helpen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Het nieuwe programma van de NCRV;  Zeg Eens B is iedere vrijdagavond om 21.30 uur te zien bij de NPO 1.