MAX Maakt Mogelijk is terug!

MAX Maakt Mogelijk is terug!

Geschreven door Pieter Jongsma

Vrijdag 10 oktober 2014 om 18:15 uur, bij MAX op NPO 2, start een nieuw seizoen van MAX Maakt Mogelijk.

In aflevering 1 vervult Jan Slagter de wensen van Gerard de Vries (80) en Jan Kerstens (80). Ook gaat de presentator terug naar Moldavië om daar samen met de president het eerste Geriatrische Centrum van Moldavië te openen.

Gerard de Vries, die beter bekend staat als Cowboy Gerard, wil nog een laatste keer schitteren op het podium met zijn hit ’Teddybeer’ waarmee hij in de jaren zestig de hitlijsten bestormde. Op dezelfde dag komt ook de wens van de tachtigjarige Jan in vervulling. Deze fietsenmaker gaat na jarenlang dromen, eindelijk in een grote vrachtwagen rijden. Zijn bestemming is het truckersfestival in Lopik, waar Cowboy Gerard zijn grootste hits zingt voor de Nederlandse truckers.

Jan Slagter keert terug naar het dorp Vasieni in Moldavië om samen met de president van Moldavië, het eerste Geriatrisch Centrum van Moldavië te openen. Het centrum is  dankzij de donaties van kijkers gerealiseerd en biedt  het armste land van Europa de kans om gespecialiseerde zorg aan ouderen te bieden die gericht is op ouderdomsziekten zoals dementie.

AFLEVERING 2- Vrijdag 17 oktober op NPO 2

Jan Slagter reist af naar het Groningse dorpje Zuidhorn waar Klaas sinds kort op de beademingsafdeling van een zorginstelling woont. Klaas is verlamd geboren en tot op de dag van vandaag is zijn leven een aaneenschakeling van ziekenhuis bezoeken waarna hij steeds weer moet leren leven met nóg meer beperkingen. Kort geleden was het zelfs kantje boord, maar Klaas overleefde! Zijn geloof in God geeft hem kracht en de muziek van Elly & Rikkert helpt hem daarbij. Maar de vooruitzichten worden er voor Klaas niet beter op. Gevreesd wordt dat hij zijn vijftigste verjaardag volgend jaar niet eens zal halen. Zus Grietje schakelde daarom MAX Maakt Mogelijk in om Klaas te verrassen met een ontmoeting en optreden van Elly & Rikkert .

Het geloof speelt een grote rol in deze uitzending want voor een Nederlandse werkgroep van de Tilbugse Norbertijnen is juist dít een reden om naasten te helpen. De werkgroep steunt al een aantal jaren het werk van nonnen in het Hongaarse dorp Zsambek. De nonnen vangen daar ouderen op die door uiteenlopende redenen op straat beland zijn. Maar de opvang barst uit haar voegen en de nonnen weten niet waar ze ouderen - die door hun kinderen uit huis gezet zijn of door gebrek aan geld geen onderdak hebben - moeten huisvesten. Een oplossing lijkt voorhanden; een voormalig kindertehuis is door de gemeente ter beschikking gesteld om een zorgcentrum van te maken waar 72 ouderen gehuisvest kunnen worden. De nonnen en de gemeente hebben het gebouw al opgeknapt en bewoonbaar gemaakt, maar geld voor inrichting is er niet. MAX Maakt Mogelijk roept daarom de hulp in van de kijker om ervoor te zorgen dat de 72 Hongaarse ouderen een dak boven hun hoofd hebben.

MAX Maakt Mogelijk, vanaf vrijdag 10 oktober, om 18.15 uur op NPO 2.