Een zeldzame Romeinse Grafurn en een Karaktervol portret in Tussen kunst en Kitsch

Een zeldzame Romeinse Grafurn en een Karaktervol portret in Tussen kunst en Kitsch

Geschreven door Pieter Jongsma

 De zeldzame Romeinse grafurn met bijpassende tufsteen kist die woensdagavond te zien is in AVRO’s Tussen Kunst & Kitsch “kom je alleen maar tegen in musea”, aldus klassieke archeologie-expert Mieke Zilverberg. Zij zit aan tafel bij Nelleke van der Krogt als zij het over dit unieke object heeft. Tussen Kunst & Kitsch vanuit het Limburgs Museum in Venlo is aanstaande woensdag te zien om 20.30 uur bij de AVRO op Nederland 1.

In de nieuwe uitzending van Tussen Kunst & Kitsch is expert Zilverberg erg enthousiast over een Romeinse grafurn die een bezoeker meebrengt. “In de Romeinse tijd werd er niet alleen begraven, maar ook gecremeerd. De fles met bijbehorende ronde grafkist is ontegenzeglijk Romeins en helemaal in takt en buitengewoon zeldzaam. Dit soort exemplaren kom je alleen maar tegen in musea,” luidt het commentaar van Mieke Zilverberg.

 

Naast de Romeinse urn komt er ook een portret van een man, gemaakt door de schilder Jan Sluijters (1881-1975) in het programma

aan bod. De overgrootvader van de huidige eigenaresse kreeg dit doek van Sluijters zelf. Schilderijenexpert 19e en 20e eeuw Frank Welkenhuysen vindt het een mooi stuk: “Een prachtige kop. Het is heel virtuoos, met veel snelheid gemaakt. Sluijters maakte dit midden in zijn vernieuwende periode zo rond 1908/1910.”

‘Tussen Kunst & Kitsch’, 27 februari om 20.30 uur bij de AVRO op Nederland 1.