Programma’s publieke omroep populair in buitenland

Programma’s publieke omroep populair in buitenland

Geschreven door Pieter Jongsma

Programma's van de publieke omroep zijn in trek bij buitenlandse omroepen en tv-zenders.

De NPO heeft in Cannes op de internationale tv-beurs MIPCOM veel programma's verkocht. Vooral documentaires en dramaseries doen het goed in het buitenland.

"Nederlandse documentaires zijn al langere tijd populair in het buitenland. Vanwege een toenemende vraag naar Europese dramaseries de afgelopen 5 jaar, is er ook steeds meer belangstelling voor Nederlandse (jeugd)dramaseries", aldus Kaisa Kriek, manager NPO Sales.

Documentaires
Nederlandse documentaires worden goed gewaardeerd in het buitenland. Vooral Tegenlicht (VPRO) is populair. Publieke zenders uit Scandinavië, Spanje, Duitsland, Polen, Rusland, Taiwan, Zuid-Korea, Hong Kong en Argentinië hebben afleveringen uit 2013 en 2014 gekocht. Maar ook veel andere documentaires doen het goed in het buitenland. Land van Aankomst (IKON, NTR) is verkocht aan Frankrijk en Duitsland (ARTE) en In de rij voor Anne Frank (NOS) aan de Amerikaanse publieke omroep, het Franse Histoire en de Vlaamse VRT. De VRT kocht ook, evenals de Japanse publieke omroep NHK, de serie Eeuwig Jong (Omroep MAX). De Israëlische zender Channel 8 kocht Wij willen ook een kind (NTR) en Broers & Zussen (VPRO). In Denemarken (DR2), Estland (ERR) en Brazilië (Globosat) wordt de EO-documentaire FC Rwanda uitgezonden. De documentaire Hebreo -The Search for Salomone Rossi (Joodse Omroep) is verkocht aan Zweden (SVT).

Jeugddocumentaires
Een groot pakket jeugddocumentaires van Dok junior (KRO-NCRV) is verkocht aan Frankrijk en Duitsland (ARTE). ARTE heeft ook de nieuwe jeugddocumentaireserie over de rechten van het kind aangekocht, Just Kids (IKON). De jeugddocumentaireserie Full Proof (NTR) is aan de Italiaanse publieke omroep (RAI) verkocht. Veel interesse was er ook voor de internationaal bekroonde jeugdserie Bikkels. Bikkels werd eerder dit jaar bekroond met de Canadese BANFF Rocky Award for best Children's Non-Fiction.

Dramaseries
Ook Nederlands drama zit in de lift. Van God los 3 (BNN-VARA) is verkocht aan de Belgische zender Viewcom en De Prooi (BNN-VARA) aan de VRT. De VRT kocht ook de jeugddramaseries De Leeuwenkuil (AVROTROS) en De vier van Westwijk (AVROTROS). De jeugddramaserie Caps Club (AVRO-TROS) is verkocht aan Zweden (SVT) , Frankrijk, Duitsland (ARTE), Hong Kong (Radio Television Hong Kong) en Noorwegen (NRK). Daarnaast was er veel interesse in jeugddramaseries Taart (VPRO), Het verborgen eiland (KRO-NCRV), Jesse's Wereld (KRO-NCRV) en Vrolijke Kerst (VPRO).

Infotainment
Buitenlandse interesse in Nederlandse reis- en natuurprogramma's is er ook. Het Belgische VTM en KLM-Air France (voor vertoning aan boord) hebben Floortje naar het eind van de wereld (BNN-VARA) gekocht. De VRT gaat Freek in het Wild (VPRO) uitzenden.