Actieweek ‘RTL Boulevard’ voor Cordaid Memisa’s Stop Moeder Sterfte

Actieweek ‘RTL Boulevard’ voor Cordaid Memisa’s Stop Moeder Sterfte

Geschreven door Pieter Jongsma

Het RTL 4-programma ‘RTL Boulevard’ voert van maandag 3 tot en met vrijdag 7 november actie voor Cordaid Memisa. Het thema is kort en krachtig: SMS en Stop Moeder Sterfte.

Moedersterfte in ontwikkelingslanden is een groot probleem. Elke twee minuten sterft ergens ter wereld een moeder tijdens haar zwangerschap of bevalling, hoofdzakelijk in een ontwikkelingsland. Burundi is daarin een van de trieste koplopers: 1 op de 31 vrouwen overleeft daar het krijgen van haar kind niet (in Nederland is dat 1 op de 10.500). Daar waar zelfs basale medische voorzieningen ontbreken, vormt elke zwangerschap een risico en sterven veel moeders bij de bevalling.

Dat kan vaak eenvoudig worden voorkomen door goede voorlichting, betere zwangerschaps- en nacontrole en betere medische voorzieningen. Cordaid Memisa zet zich in om moedersterfte in ontwikkelingslanden terug te dringen. Tijdens de actieweek kan men sms’en om hierbij te helpen: sms ‘moeder’ naar 4333 en doneer daarmee eenmalig 2,50 euro (vanaf 18 jaar). Vier sms'jes maken één veilige bevalling mogelijk.

Alle gezichten van 'RTL Boulevard' doen mee. Leontine Borsato is bovendien met Cordaid Memisa naar Afrika gegaan en haar bevindingen daar komen in de uitzendingen tussen de gebruikelijke onderwerpen voorbij. Uiteraard zullen Winston Gerschtanowitz en Albert Verlinde ook regelmatig oproepen om te sms-en.

Leontine Borsato, ambassadeur voor Cordaid Memisa: “Wij, Nederlandse moeders, mogen de moeders in landen waar ze het wat minder hebben getroffen nóóit in de steek laten. Ik ben blij dat Cordaid Memisa deze liefdevolle moeders helpt hun kindje veilig ter wereld te brengen.”

Zie voor meer info: www.cordaidmemisa.nl/moedersterfte
RTL 4, elke werkdag 18.35 - 19.30 uur.