Renate Gerschtanowitz en de kinderen van Oost-Europa

Renate Gerschtanowitz en de kinderen van Oost-Europa

Geschreven door Pieter Jongsma

Als ambassadeur van UNICEF Nederland reisde Renate Gerschtanowitz dit najaar naar Moldavië, Oost-Europa. Honderdduizenden kinderen komen in dit gedeelte van de wereld dagelijks in aanraking met alcohol, geweld en drugs. Hiv en aids zijn onderdeel van het probleem.

Voor National Geographic Channel maakte Renate een reportage over deze kinderen, over de gevaren die zij elke dag trotseren en hun strijd om gewoon ‘kind’ te kunnen zijn. De documentaire ‘Onzichtbare kinderen in Oost-Europa. Op reis met Renate Gerschtanowitz’ wordt uitgezonden op 1 december, wereldaidsdag, om 20.30 uur op National Geographic Channel.

De politieke, sociale en economische veranderingen na de val van de Sovjet-Unie en de daaropvolgende instabiele periode, hebben een grote impact op het welzijn van gezinnen en kinderen in Oost-Europa. Veel gezinnen leven in armoede. De werkloosheid is hoog en sociale vangnetten zijn afwezig. Het gevolg: spanningen en geweld binnen families, echtscheidingen, alleenstaande moeders en verwaarlozing. Veel kinderen ontvluchten deze situatie, belanden op straat en zoeken een oplossing in drugs en drank. Het zijn deze jongeren, door de samenleving buitengesloten, die uiterst kwetsbaar zijn om met hiv geïnfecteerd te raken en het virus door te geven.

Samen met partners en met steun van de Nationale Postcode Loterij helpt UNICEF straatkinderen in Oost-Europa met het opbouwen van een nieuw leven en probeert te voorkomen dat nog meer kinderen op straat belanden. Renate Gerschtanowitz: “Terwijl in de hele wereld het aantal hiv-infecties daalt, stijgt het in deze regio. Vieze naalden worden gedeeld en kinderen onder invloed van drugs en alcohol denken niet na over onbeschermde seks. Met alle gevolgen van dien. En dat in een land hier maar drie uur vliegen vandaan! Maar hoe groot het probleem ook is, we kunnen het tij keren. Ik vind het belangrijk dat verhaal te vertellen.”

De documentaire ‘Onzichtbare kinderen in Oost-Europa. Op reis met Renate Gerschtanowitz’ is te zien op maandag 1 december om 20.30 uur op National Geographic Channel.