We mogen weer bijna bovengronds

We mogen weer bijna bovengronds

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Bijna is het weer zover, het nieuwe seizoen van Wie Is De Mol staat weer voor de deur.

Het is een paar dagen voor de kick-off van het nieuwe seizoen. Alle kandidaten zijn bekend, de officiele promo's zijn al op tv te zien en het is nog maar een paar nachtjes slapen voor we weer bovengronds mogen!

Het programma trekt ieder jaar weer alles uit de kast om de harten van de trouwe, maar ook nieuwe fans weer sneller te doen kloppen. Op de wekelijkse tennisavond, vriendinnen- borrel en hockeytraining worden de eerste vermoedens al weer gedeeld en de 10 uitzend data’s in de agenda’s genoteerd, zodat iedereen weer bij elkaar kan komen en elkaar de kop kan inslaan over die ene juiste theorie. Vanaf donderdag a.s. is het weer 10 donderdagen gissen naar die ene verrader in het midden van 10 bekende Nederlanders.

 

Voor de mensen die de afgelopen 15 jaar onder een steen hebben geleefd zal ik even kort vertellen wat Wie Is De Mol nou eigenlijk is en wat het programma zo populair maakt. Let wel, begrijp je onderstaande uitleg niet: voel je vooral niet dom. Zelfs universitair opgeleide nerds snappen soms niets van Wie Is De Mol. Afijn. Ieder jaar reizen 10 bn’ers naar een exotisch land (er is wel eens een uitzondering geweest) en voeren daar 10 weken lang spannende en mysterieuze opdrachten uit. Met die opdrachten kan geld voor de pot worden verdiend. De Mol/saboteur in hun midden probeert die opdrachten zo subtiel mogelijk te laten mislukken. Aan het eind van elke aflevering volgt er een test van 20 vragen over de identiteit van de Mol. Dit kunnen zowel vragen zijn over het spel (bijvoorbeeld: zat de Mol in het winnende team bij opdracht 2? Of persoonlijke vragen, bijvoorbeeld hoe heet de moeder van de mol. De kandidaten moeten dus zoveel mogelijk informatie in zien te winnen over alle andere kandidaten en vooral hun hoofdverdachte(n) om de test zo goed mogelijk te kunnen maken. Ook moeten ze zorgen dat ze zichzelf verdacht maken, om zo de andere kandidaten op een verkeerd spoor te zetten. Uiteindelijk verdwijnt er iedere aflevering 1 kandidaat die het minste kennis heeft over de identiteit van de Mol. In aflevering 10 ontmaskert 1 kandidaat de Mol en wint het bij elkaar verdiende prijzengeld.

Vorig jaar was actrice Susan Visser de Mol. (onder andere bekend van Gooische Vrouwen, Vlaemse Pot, Taped) en wist presentatrice Sofie van den Enk haar te ontmaskeren. Verliezend finalist Freek Bartels (musicalster in onder andere Op Zoek Naar Joseph) zat zelfs in de finale nog op Sofie als Mol, wat Susan nóg beter maakte als Mol.

Dit jaar zijn er opnieuw 10 bn’ers die de strijd met elkaar aan gaan en wel in Sri Lanka, zoals de AVROTROS onlangs bekend maakte. De kandidaten voor dit jaar zijn: nieuwslezer en journalist Rik van de Westelaken, Actrice en zangeres Marlijn Weerdenburg, presentatrice Evelien Bosch, presentator Viktor Brand, cabaretier en columnist Pieter Derks, acteur en presentator Chris Zegers, musical-actrice Carolina Dijkhuizen, cabaretière en actrice Martine Sandifort, presentator Ajouad el Miloudi, en journaliste en redactrice Margriet van der Linden.

 

Ieder jaar weet de crew van het programma het weer prachtig te monteren, wat het kijken alleen nog maar leuker maakt. De intriges, het verraad, de prachtige landen, de stoere en mysterieuze spellen, allemaal ingrediënten voor de succesformule. Vorig jaar trok de finale aflevering maar liefst 3,2 miljoen kijkers. Een absoluut record, wat de AVRO deed besluiten meteen 2 nieuwe seizoenen te bestellen. In 2013 won Wie Is De Mol Nederlands’ meest prestigieuze tv prijs: de Gouden Televizier-ring. Het blijft de parel van de publieke omroep en als het aan die 3,2 miljoen kijkers ligt, blijft het nog jaren op de televisie. Mij hoor je niet klagen.

Aankomende donderdag is het dus zover, en ik ben er hier iedere vrijdag met de Wie is de mol nabeschouwing, waarin ik terugkijk op de aflevering van de avond ervoor, theorieën behandel van kijkers (deze kun je sturen naar Ramonniessen@outlook.com of naar mijn twitter @ramonjonath), en allemaal verdachte dingen bespreek. Ben je dus fan van het programma en denk je dié ene hint te zien, stuur hem me en wie weet ga ik hem behandelen in de nabeschouwing!

Vergeet ook niet allemaal de officiële Wie is de mol app te downloaden, hij staat klaar in de app-store te downloaden op Iphone en Android telefoons. Download hem snel en zorg dat je je verdachte hebt ingevuld, dan maak je kans om volgend seizoen mee te mogen met de opnames van het nieuwe seizoen! Een buitenkans dus!

Voor nu ga ik nog een paar dagen ondergronds, met een paar flessen champagne en een zak olie bollen!

Voor alle lezers van showbizznetwork, een heel gelukkig nieuwjaar!

 

 

WIDM FACTS.

 

  • Het spel werd geïntroduceerd in 1999, met als presentatrice Angela Groothuizen, die maar liefst 5 edities presenteerde. Ook werd het toen nog met onbekende Nederlanders gespeeld, pas in 2005 zou de switch naar bn’ers gemaakt worden.
  • Andere ex presentatoren van de Mol zijn, Karel van der Graaf ( s6 + s7 ) en Pieter Jan Hagens ( s8 t/m s11)
  • Huidige presentator is Art Rooijackkers, die in de editie van 2011 zelf kandidaat was en uiteindelijk winnaar werd.
  • Het spel is zo populair, dat na een peiling bij ex kandidaten, maar liefst 85% aangaf opnieuw mee te willen doen.
  • Landen die al zijn aangedaan zijn o.a. Japan, Australië, Argentinië, Jordanië, Indonesië, Mexico, Ierland, IJsland, Spanje, Zuid Afrika, Thailand, Hong Kong, de Filipijnen, el Salvador, Nicaraqua, Canada, Schotland en Portugal.
  • Er zijn 2 junior versies van het programma gemaakt, in 2008 en onlangs in 2014. Ook is bekend geworden dat er geen nieuwe junior reeks op de planning staat dus voor alle jonge fans van het programma wordt dat nog even wachten!

 

De eerste uitzending van Wie Is De Mol is op 1 januari om 20:30 op NPO1

Door Rämon Niessen