Russisch Roulette

Russisch Roulette

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

 Dag 6, Sri Lanka, aan tafel bij het avondeten:

“Muis vindt dat er een andere penningmeester moet komen”. “Kukelpapa vindt dit meteen goed”. “De huidige penningmeester, Spruitje, vindt dat ook goed mits er wordt ingestemd door de rest van de groep”. *Niemand spreekt tegen* “Muis wordt dus de nieuwe penningmeester”

Nee hoor, humor is er totáál niet bij, dit jaar in Wie Is De Mol. Jongens, wat heb ík gelachen deze aflevering. Margriet van der Linden (wiens bijnaam kennelijk werkelijk ‘Spruitje’ is) en Martine Sandifort (cabaretière in o.a. Koefnoen) zijn dit jaar echt de gangmakers bij de Mol.

Wat héérlijk om naar die twee te kijken. De groep is sowieso heel erg leuk en divers dit jaar. De drie M’s: Marlijn, Margriet & Martine zijn naast grappig ook nog eens bloedfanatiek. De mysterieuze Carolina daarentegen is best wel op de achtergrond, wat natuurlijk heel verdacht is in dit spel. Toch blijkt uit verdenking van de kandidaten dat de mannen dit jaar meer worden verdacht.

Chris en Rik zijn bijna hoofdverdachten van iedereen, Viktor bungelt daar een beetje achteraan. Nou ja, als je niet meer weet wat je een half jaar geleden op het formulier hebt ingevuld als favoriete stad, roep je natuurlijk wel wat verdenking op je. Maar nee lieve mensen: Viktor Brand is niet de Mol. Dat durf ik inmiddels bijna met zekerheid te zeggen. Hij is té recht door zee, té fanatiek en een echt groepsdier. Goed, Rik dan: een typische journalist, vraagt bij alles door en is een beetje een Art Rooijakkers-figuur. Met als tactiek altijd de vraag bij de ander terugleggen. Je zoú denken: een bloedfanatieke kandidaat. Toch wordt hij zwaar verdacht, niet alleen door de kandidaten, ook door de kijkers. Wie ook verdacht is, is Chris Zegers. Hij is té relaxed. Nu ken ik hem natuurlijk niet persoonlijk, maar in dit spel ben je alles behalve relaxed. Je wordt bestuurd, je leeft gedurende het hele spel in onzekerheid, je moet continu op je hoede zijn, constant met het spel bezig zijn, zelfs als de camera’s niet draaien. De vraag is dan is Chris een relaxte gozer? Kandidaat die zichzelf is maar stiekem bloedfanatiek… Of is hij de Mol? Hij heeft in ieder geval weinig geld in de pot gebracht tot nu toe.

Afijn, bij de eerste opdracht moesten de kandidaten opzoek naar Nederlandse gebouwen en locaties in Sri Lanka. Eenmaal aangekomen op die locatie moesten ze zorgen dat de juiste mensen op de foto stonden bij die locatie. Dat bleek nogal cryptisch in sommige gevallen: er stonden namelijk bijnamen op de kaartjes. En dus moesten ze eerst zorgen dat ze erachter kwamen wie, welke bijnaam had. Niemand geloofde dat de bijnaam van Rik van de Westelaken, presentator van het 8 uur journaal, ‘Muis’ was. Chris Zegers riep met opvallend weinig schaamte meteen dat zijn bijnaam ‘kukelpapa’ was. Die lieve Chris toch… Uiteindelijk werden er van de 8 foto’s die gemaakt moesten worden, 3 foto’s gemaakt met de juiste personen er op. 750 euro in de pot. Niet slecht, aangezien dit een opdracht was waarin de mol heel makkelijk kon liegen, gezien het om feitjes gingen die op het invulformulier waren ingevuld nog voor deelname. Feiten kan je in zo’n geval makkelijk verdraaien: kandidaten konden dit onmogelijk allemaal van elkaar weten.

De tweede opdracht was een hele mooie, rustige opdracht. Fijn, aangezien we al best veel chaotische opdrachten gehad hebben dit seizoen en dan zie je sommige acties en dingen natuurlijk minder goed. Hier hadden we de mogelijkheid om per persoon te kijken wat hij of zij nou waard is in dit spel. Wie gaat er voor zichzelf en wie gaat er voor de pot? De kandidaten mochten één voor één een route afleggen in een Dagome, een tempel in Sri Lanka. Daarin stonden 12 schaaltjes met kostbaarheden. Jokers, vrijstellingen, geld. Ohja, en de zwarte vrijstelling. Je weet wel, die zwarte schijf die vorig jaar voor het eerst werd geïntroduceerd en alle jokers en vrijstellingen te-niet doet…

Martine, Ajouad en Carolina gaan als eerste en nemen alle 3 jokers. Martine 2, Ajouad 5, en Carolina 2. Daarna betreed Viktor de Dagome, en stuit op de de BOM. Bakje 7, verklapt hij. De groep vertrouwd hem. Waarom? Hij kon makkelijk weten waar de bom lag als Mol, om vervolgens te zeggen waar de bom daadwerkelijk lag, en de andere kandidaten op een fout spoor zetten. Toch vertrouwde de andere hem, en ging niemand in bakje 7 kijken. Marlijn pakte 500 euro voor de pot, Chris 250. Rik verdiende uiteindelijk ook nog jokers. En de zwarte vrijstelling werd gepakt door Margriet.
Na de opdracht, vertelt Martine dat zíj de zwarte vrijstelling heeft. Om verwarring te scheppen. Ik schrok hier nogal van, omdat ze heel laag op mijn persoonlijke Mollenlijstje staat en dit toch best verdacht is. Het kan als kandidaat ook slim zijn, maar dan moet je wel zeker weten wie hem dan wél heeft. Voor het zelfde geld stapt diegene naar voren, en val je kei hard door de mand. Dat bleek niet, Margriet keek stoïcijns en ging niet eens vragen aan haar bondgenoot Martine waar de actie op sloeg. Vreemd…

Rik vertrouwt het niet en besluit om Martine apart te nemen en een deal te sluiten. Zij moet hem vertellen wanneer ze de zwarte vrijstelling inzet, in ruil voor één joker. Maar die krijgt ze pas na de test. Ze moet dus door gaan met bluffen.
Opvallend is dat er zoveel vrijstellingen en jokers worden uitgedeeld, de laatste 2 jaar. Persoonlijk vind ik het leuk als er een paar jokers te verdienen zijn maar het zijn er inmiddels zo veel dat het, in zekere zin afleid van de echte vraag: Wie Is De Mol? Ik snap dat door de komst van de zwarte vrijstelling er natuurlijk meer jokers en vrijstellingen in het spel moeten zijn, anders heeft die zwarte vrijstelling geen enkele toevoegde waarde. Maar het leidt af.

Aangekomen bij de 3e en laatste opdracht kregen de kandidaten weliswaar een heel privé eiland tot hun beschikking. Ze moesten uit 75 gasten zoveel mogelijk namen onthouden, en wel door drie kwartier met ze te borrelen. Ajouad ging op vrouwenjacht en hij besloot alle meisjesnamen te onthouden. De rest van de groep verdeelde zich en leken allemaal hun best te doen. Schijn? Ge-Molt kon er natuurlijk worden bij het einde van deze opdracht, waar de kandidaten moesten bepalen of er 0-25 namen, 25-50 of 50-75 namen goed waren geraden. De grote meerderheid onderschatte zichzelf, en verdiende hierdoor 0 euro voor de pot. Onder andere Rik, Carolina en Marlijn schatte lager in dat daadwerkelijk onthouden was. Die 3 krijgen hier dus een Mol-actie. Ajouad, die bleef volhouden dat hij alles wist, werd het slachtoffer bij de executie. Na 3 afleveringen geen scherm te hebben gezien, door al zijn vrijstellingen, werd zijn eerste scherm hem meteen fataal. Jammer, want hij was ‘de benjamin van de groep’ en zeer fanatiek. Opvallend was nog, dat na de executie tranen te zien waren bij Chris, Ajouad’s vriend. Opvallend zeg ik, omdat een Mol vaak beseft als er bondgenoten afvallen wat zijn of haar taak is. Vond ik iets om zeker mee te nemen naar de volgende aflevering.

Vier afleveringen zijn er nu geweest: we zitten bijna op de helft. Goed om even een kort lijstje te maken met wie er hoeveel geld in de pot heeft gestopt. Uiteindelijk kun je in dat soort lijstjes vaak zien (is gebleken uit andere jaren) wie de Mol is of wie er hoog scoort om de Mol te zijn. Susan en Sofie, Mol en finalist vorig jaar, stonden vorig jaar rond aflevering 5 vèr beneden aan het lijstje van Mol-geld. Even kijken dus:

 

WEL verdiend geld na aflevering 4


 1. Chris: 2400
 2. Margriet: 2050
 3. Marlijn: 1400
 4. Martine: 1350
 5. Rik: 1350
 6. Viktor: 1100
 7. Carolina: 1000

 

NIET verdiend geld na aflevering 4


 1. Rik: 2264
 2. Chris: 2023
 3. Carolina: 1402
 4. Martine: 1106
 5. Margriet: 814
 6. Marlijn: 794
 7. Viktor: 652

 

Let wel, aflevering 3 opdracht 2 in het vliegtuig, ben ik uit gegaan van 3000 euro die er verdiend kon worden. We hebben dat niet gezien, maar omdat Chris en Rik hier overduidelijk langsliepen krijgen hun beide -1500 erbij bij NIET verdiend geld. Mocht er bijv 1500 euro in die envelop hebben gezeten moet er bij zowel Chris als Rik -700 af van het bedrag NIET verdiend geld.

Conclusie: Rik en Chris staan bovenaan als het gaat om niet-verdiend geld. Stel we halen er bij beide 700 euro af, staan ze nog steeds bovenaan. Carolina en Martine in de middenmoot en Marlijn, Margriet en Viktor staan daarentegen laag als het gaat om niet-verdiend geld, wat natuurlijk minder verdacht is. Zeker als je bedenkt dat Margriet ook het hoogste bedrag IN de pot heeft gestopt, op het jatten van 200 euro na, zakt ze steeds lager op het verdachtenlijstje. Nu is er alsnog héél erg weinig geld verdiend dit jaar, dus eigenlijk valt er nog niemand af te schrijven. Er volgen natuurlijk nog veel opdrachten maar voor nu is dit de tussenstand. Trek je conclusies!

 

We gaan weer een weekje ondergronds, maar blijf vooral goed meespeuren en je theorieën insturen. Tot volgende week, en kijk aankomende donderdag weer naar een nieuwe Wie Is De Mol bij NPO1 om 20:30.

Dag!

Rämon
@ramonjonath
Ramon@showbizznetwork.nl

Bekijk Wie is de Mol? op TVblik.nl/wie-is-de-mol