Winnaars 100% NL Awards bekend

Winnaars 100% NL Awards bekend

Geschreven door Pieter Jongsma

Gisteravond zijn in Club Ziggo in Amsterdam de winnaars van de 100% NL Awards 2014 bekendgemaakt. Dit jaar zijn Nick & Simon, The Common Linnets, Nielson en Sjors van der Panne door de luisteraars van 100% NL gekozen tot de winnaars van de 100% NL Awards.

Tijdens de feestelijke uitreiking van de 100% NL Awards in Club Ziggo hebben de artiesten hun 100% NL Award in ontvangst mogen nemen. De uitreiking was ook te volgen op de radio in de '100% NL Awards Show' op 100% NL.

De 100% NL Award voor 'Artiest van het jaar' is voor Nick & Simon. Dat Nick & Simon ongekend populair zijn en dat ook blijven, bewijzen ze door deze award voor de 3e keer te winnen.

The Common Linnets kregen voor hun album 'The Common Linnets' de 100% NL Award voor 'Album van het jaar'. 2014 was hét jaar van The Common Linnets. Wat begon als een matig ontvangen songfestivalact, groeide uit een ongekend Nederlands succes met talloze Europese awards en in eigen land was het album met grote afstand het best verkochte van vorig jaar.

Nielson sleepte de 100% NL Award voor 'Hit van het jaar' in de wacht met het nummer 'Sexy als ik dans'. Door iedereen in Nederland, van 8 tot 80 jaar wordt deze hit meegezongen, inclusief alle bewegingen die het nummer extra catchy maken. Deze hit was niet van de radio te slaan dit jaar. Vorig jaar viel Nielson ook al in de prijzen voor de zomerhit 'Hoe' die hij samen met Miss Montreal uitbracht.

The Voice of Holland runner-up Sjors van der Panne werd door maar liefst 51% van de luisteraars gekozen tot 'Doorbraak van het jaar'. Hij scoorde nummer 1 hits, won bijna The Voice of Holland en zong zelfs al voor Koning Willem Alexander. Hij schrok er zelf van, maar Nederland maakte in 2014 kennis met Sjors van der Panne, en hoe!

De 100% NL Oeuvre Award 2014 werd vorig jaar al uitgereikt aan Marco Borsato. In oktober was het precies twintig jaar geleden dat 'Dromen Zijn Bedrog' de nummer 1-positie behaalde in de Top 40 en daar vervolgens dertien weken bleef staan. Het werd de best verkochte single van 1994, met 28 weken notering in de Top 40.

Programmadirecteur Roland Snoeijer: "2014 was een prachtig jaar voor de Nederlandse muziek. Maar liefst 19 albums van Nederlandse makelij stonden bovenaan de hitlijsten. En niet alleen Nederland genoten we van onze eigen successen: Mr. Probz en The Common Linnets scoorden met hun muziek zelfs wereldwijd succes. Als 2015 net zo veel succesvolle muziek oplevert als het afgelopen jaar, verheug ik me nu al op de komende 100% NL Awards."

Vorig jaar werden Ilse DeLange, Marco Borsato, Nielson & Miss Montreal en Niels Geusenbroek door de luisteraars van 100% NL gekozen tot de winnaars van de 100% NL Awards 2013.