Eigen tv-programma voor Dokter Corrie: ‘De Dokter Corrie Show’

Eigen tv-programma voor Dokter Corrie: ‘De Dokter Corrie Show’

Geschreven door Daniël Schalk

Dokter Corrie, bekend van haar spreekuur over seksualiteit in het Schooltv weekjournaal, krijgt vanaf zondag 15 maart haar eigen programma bij de NTR op NPO Zapp met de naam ‘De Dokter Corrie Show’.

In het programma geeft Dokter Corrie, gespeeld door Martine Sandifort, seksuele voorlichting aan kinderen vanaf 9 jaar en beantwoordt hun vragen over de puberteit, relaties en seksualiteit.

“Dokter Corrie chat niet alleen met een BN'er, waarin deze vertelt hoe hij of zij de puberteit heeft ervaren. Ze gaat ook op onderzoek uit, laat filmpjes zien, praat met tieners, kijkt naar het dierenrijk en put uit haar eigen saaie liefdesleven. Ook nieuw in de show is het puberpanel. Deze tieners zijn iets ouder dan de doelgroep en vertellen de kijkers over hun ervaringen. In de uitzendingen staan veelgestelde vragen van kinderen centraal”, laat de NTR weten.

“De Dokter Corrie Show gaat niet alleen over seksualiteit”, vervolgt de omroep. “Maar ook over relaties en veranderingen in het lichaam tijdens de puberteit. Met humor brengt het programma onderwerpen als grenzen aangeven, verliefdheid, zoenen, ongesteldheid, beelden in de media, zelfbevrediging, homeseksualiteit en bloot onverbloemd ter sprake. Zoals Dokter Corrie het zelf zegt: 'In mijn show is geen vraag te gek.'”

Uit onderzoek van J/M Ouders en Rutgers WPF kwam naar voren, dat ouders de mate waarin hun hun kind al bezig is met seksualiteit onderschatten. Als kinderen betrouwbare informatie krijgen over hun lichaam, seksualiteit en relaties kunnen zij later verantwoorde keuzes maken. Ieder kind verdient deze informatie, maar veel ouders lichten hun kinderen te laat of gebrekkig voor. De Dokter Corrie Show gaat lastige onderwerpen niet uit de weg.

Sinds 2012 is aandacht voor seksualiteit en seksuele diversiteit opgenomen in de kerndoelen van zowel het basis- als het voortgezet onderwijs en is het dus voor docenten verplicht om aandacht te besteden aan seksuele voorlichting. Veel docenten gaven te kennen dat zij, net als veel ouders, moeite hebben met het bespreken van seksualiteit in de klas.

Dat was aanleiding voor de NTR om er aandacht aan te besteden binnen Schooltv.  Zo werd het spreekuur van Dokter Corrie in het leven geroepen binnen het Schooltv weekjournaal. In deze 4 minuten durende rubriek praatte zij over seksualiteit en puberteit met BN’ers. Daarnaast gaf zij uitleg en tips zodat kijkers uit groep 7 & 8 beter voorbereid aan hun puberteit beginnen.

De rubriek veroorzaakte veel commotie en er volgden ook veel positieve reacties. “Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat circa driekwart van de docenten vindt dat Dokter Corrie toegevoegde waarde heeft voor de school wat betreft de invulling van het onderwerp seksualiteit”, zegt de NTR.

In De Dokter Corrie Show, dat 20 minuten duurt, kan Dokter Corrie uitgebreider ingaan op de onderwerpen en deze van meerdere kanten belichten. Het programma wil een opmaat zijn voor het verdere gesprek in de klas en thuis.

De Dokter Corrie Show is vanaf zondag 15 maart, wekelijks, om 18:20 uur te zien op NPO Zapp.

Bekijk Dokter Corrie op TVblik.nl/dokter-corrie